Másodfokú riasztás

2024.09.04. 06:55

Hőség: forróságban kezdődött a tanév, több iskolában rövidített órákat tartanak

Szeptember 5-ig, vagyis csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztás van érvényben az országban, a vármegyeszékhelyen újra működnek a párakapuk és az ivókutak, de a szabadstrandot az iskolakezdéssel bezárták. A hőség ellenére elkezdődött a tanítás az oktatási intézményekben, ahol különböző intézkedésekkel igyekeznek átvészelni a forróságot.

Szoljon.hu

Bár beköszöntött a szeptember, még mindig tombol a hőség hazánkban, így vármegyénkben is. Az országos tisztifőorvos ezért a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján a másodfokú hőségriasztást szeptember 5-ig, vagyis csütörtök éjfélig meghosszabbította. 

hőség iskolák
A tomboló hőség ellenére elkezdődött a tanév a vármegye oktatási intézményeiben is. A szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola egyik 5. osztályában klíma segítségével próbálják átvészelni a forróságot. Képünkön Szurdok Lili tanárnő kapcsolja be a készüléket
Fotó: Mészáros János

 

Elviselhetetlen a hőség a tantermekben, rövidített órákat tartanak 

Ilyen időjárási körülmények között indult a tanév az oktatási intézményekben is. Szamosfalvi Gabriella, a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Néptánc Alapfokú Művészeti Iskola vezetője elmondta, a hőségre való tekintettel a Szolnoki Tankerületi Központ támogatásával rövidített órákat tartanak, a gyerekek ezen a héten minden nap hamarabb hazamehetnek.

– Van néhány klimatizált termünk, azok a diákok, akiknek ügyeletet kértek, majd ott töltik az időt. Sőt, szerencsés helyzetben vagyunk, mert az udvarunk nagy, tele fával, így árnyékba tudnak húzódni a gyerekek – sorolta az igazgató.

Gondot okoz a meleg a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában is, főleg a második emeleti termekben. 

A napsütésnek leginkább kitett helyiségekbe igyekeztünk klímákat felszerelni a korábbi években. Az alapítványi bálunkon is erre gyűjtöttünk tavasszal.

– Illetve reggel 6 és 8 óra között kinyitjuk a tantermek ablakát, ezzel próbáljuk frissíteni a levegőt, emellett rövidített órákat tartunk – tudtuk meg Váradi Éva intézményvezetőtől.

Az iskola a folyadékpótlás fontosságára is felhívta a figyelmet. Kérték a szülőket, hogy elég folyadékot vigyenek a gyerekek, és olyan palackot készítsenek a táskákba, melyeket újra lehet tölteni.

A vármegyeszékhelyen is intézkedtek a másodfokú hőségriasztás miatt

A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. tájékoztatása szerint párakapuk üzemelnek a vasútállomás, a Hild tér, a Széchenyi piros iskola előtt és a Tisza parkban. Ivókutakat a vasútállomás előtti parkban, a Hild téren, a Tisza Park játszótéren, a Tiszaligeti játszótér előtt és mellett, a vízilabda arénánál, a Csokonain a belső, valamint a Gerle játszótérnél, a Moha úti, a Mátyás Király úti, a Lovas István úti  és a Botár Imre úti játszótérnél, valamint a Móra parkban, a Várkonyi téren, a Kossuth téren, és az Ormos Imre parkban találnak a lakosok. 

A társaság felhívja a figyelmet a megfelelő vízmennyiség fogyasztására, a hőség ideje alatt a gyermekek, az idősek és az állatok fokozottabb védelmére, valamint a szárazság miatt fennálló tűzveszélyre.

Mint azt Molnár Lajostól, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. sajtószóvivőjétől megtudtuk,

bár a szabadstrandot az iskolakezdéssel bezárták, egyelőre nem bontják el, ugyanis az időjárás függvényében hétvégén újranyithatják. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában