Herczegh Kata

2024.09.15. 13:00

A kunság csillaga lett a kisúji táncpedagógus

Herczegh Kata koreográfus meghatódva vette át a Stella Cumaniae-díjat Győrfi Lajostól.

Daróczi Erzsébet

A Nagykunság rég feledésbe merült tánchagyományainak felgyűjtéséért, színpadra állításáért, több évtizedes kiváló munkájáért Herczegh Kata, a kisújszállási Baptista Alapfokú Művészeti Iskola néptáncpedagógusa, koreográfus, néprajzi gyűjtő Berekfürdőben Stella Cumaniae-díjban részesült, amelyet az alapító, Győrfi Lajos szobrászművész adott át. 

Herczegh Kata
Herczegh Kata vehette át a díjat
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Bár Törökszentmiklóson lakom, de szívem Kisújszálláson dobog. Pedagógus szülők gyermekeként a népi kultúra, népzene, néptánc iránti szeretet nálam családi örökség, egész életem meghatározza – árulta el a díjazott, aki érettségi után Debrecenben rajz szakos tanítói diplomát szerzett. 

– 1994-ben kerültem Kisújszállásra, ahol a Nagykunság tánchagyományainak szolgálatára szegődtem, gyűjtöm az elfeledettnek hitt játékokat, népdalokat, táncokat, helyi szokásokat. Feladatomnak tekintem a visszatanítást és az átörökítést: hogy a környezetemben minden gyermek megismerje szűkebb hazája ősei népi kultúráját, hogy a Nagykunság felkutatott, összegyűjtött gyöngyszemeit megismertessem az országban és határon túl is. Munkámat dr. Örsi Julianna és dr. Bartha Júlia néprajzkutatók is segítették – sorolta Herczegh Kata, aki meghatódottan vette át díját. 

– Meglepődtem, hogy a vármegye számomra elismert és tisztelt szakemberei a díjra engem választottak. Amikor megláttam a díjat, a csodálatos remekművet tarsolylemezzel a tetején, a súlya, a maga erőt sugárzó megjelenése olyan fantasztikus érzésekkel töltött el, s a neve: a Kunság csillagai – olyan szép, megkapó volt, hogy tényleg nem véletlenül sírtam el magam. Amikor az ember összegzést hallgat munkájáról, emlékek, képek bukkannak fel. Elmondhatom, nincs hiányérzet az életemben, amit egy ember megkaphat, akár családban, akár a személyes életében, munkájában, én megkaptam – fogalmazott a díjazott, aki először 15 éve Berekfürdőben Bíró Imre népzenésznek adta át szakmai nap keretében a nagykunok tudáskincsét, amit azóta több százan megismerhettek vármegye- és országszerte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában