Szerveződnek

2024.09.14. 12:30

Gazdakör alakul Abádszalókon

Szerveződnek a térség földművesei: gazdakör alakul Abádszalókon.

Rózsa Róbert

Előzetes tanácskozásra gyűltek össze a gazdák Abádszalókon, még a múlt pénteken. Az informális megbeszélésnek fontos oka volt, és eredményt is hozott: eldőlt, hogy gazdakör alakul Abádszalókon.

gazdakör alakul Abádszalókon, gazdaszervezet, Abádszalók, Tisza-tó
Hubai Imre Csaba, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gazdakörök Szövetsége elnöke arról tájékoztatott, hogy október 1-jén gazdakör alakul Abádszalókon
Fotó: Nagy Balázs / Forrás: MW Archívum

Mint Hubai Imre Csaba, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gazdakörök Szövetségének elnöke hírportálunkat tájékoztatta, az abádszalóki tagszervezet október 1-jén tartja meg alakuló közgyűlését, amelyen elnököt, alelnököket és felügyelőbizottságot választanak, elfogadják továbbá a gazdakör alapszabályát. A leendő szervezet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Gazdakörök Szövetsége támogatását élvezi.

Ez az oka, hogy gazdakör alakul Abádszalókon

A fórumon elhangzott, Abádszalóknak több évszázados, nagy hagyományokkal rendelkező gazdatársadalma van, a település határában a szántóföldi és kertészeti adottságok kiemelkedő lehetőségeket és értékeket hordoznak. A terület alkalmas kertészeti – zöldség, gyümölcs – termelésre. A szántóföldi termelés nagy lehetőséget biztosít a versenyképes, fenntartható agrárium továbbfejlesztésére.

Elhangzott az is, Abádszalók a Tisza-tó fontos pórusa. Tiszafüreddel együtt meghatározóak Jász-Nagykun-Szolnok vármegye fejlesztése szempontjából.

A klímaváltozás hatásai Abádszalók térségében is ugyanúgy érzékelhetőek, mint az Alföld minden részén. Ellenben a Tisza közvetlen közelsége révén öntözésre alkalmas víz van a településen.

Az agráriumot az elkövetkező időszakban számos kihívás éri majd, ezért Abádszalók gazdatársadalmának is új stratégiát kell követnie. Már csak ezért is indokolt a gazdaszervezet létrehozása – állapodtak meg a fórumon.

Az agrárszektor ugyanakkor a térség egyik kitörési pontja is lehet, mivel az önellátás összekapcsolódhat az idegenforgalommal és a turizmussal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában