Ünnepség

2024.09.10. 19:30

Harminchárom kertet díjaztak a berekfürdői falunapon – galériával

A díjazottak egyforma ajándékot kaptak.

Daróczi Erzsébet

A Bereki Kertbarátok Köre Egyesület a szombati falunapon tartott díjkiosztó ünnepséget. A tagok közül többen évek óta részt vesznek a Legszebb konyhakertek elnevezésű országos versenyben is. 

falunap
A berekfürdői falunapon adták át a díjakat 
Fotó: Daróczi Erzsébet

A díjátadón Hubai Imre Csabáné elnök, biogazdálkodó elmondta, az idei év nagyon aszályosnak bizonyul, de tagjaiknak sikerült sok mindent megtermelni, mert az öntözés mellett olyan fajtákat vetnek, amelyek a bereki légkört is jól bírják. Az egyesület pedig igyekszik a kertészkedőket szakmailag is segíteni és vetőmaggal, palántákkal, facsemetékkel ellátni. A szakmai zsűri több alkalommal szemlézett. 

Mint kiderült, harminchárom család nevezett, s örvendetes, hogy mindig vannak újabb és újabb jelentkezők, többen gyermekeiket, unokáikat is beoltották a kertészkedés szeretetével. 

Elsősorban a hagyományos gyümölcsöket, zöldségeket termesztik a bereki kertbarátok, főleg paprika-, paradicsom-, zeller-, sárgarépa- és petrezselyemmag kerül a földekbe. Többen vetnek fűszernövényeket és ősi fafajtákat is ültetnek, amelyek ellenállóbbak a betegségekkel ­szemben. A családok a nyári ízeket télre is megőrzik különböző befőttkészítési, tartósítási technikákkal. 

– A harminchárom kert mindegyike gyönyörű volt – fogalmazott Duzs Imréné, a kertbarát egyesület kuratóriumi tagja az eredményhirdetésen. 

A díjazottak egyforma ajándékot kaptak. A gazdakör elnöke, Hubai Imre Csaba különdíjat ajánlott fel Kovács Lajosnak és feleségének, akik majd ezer négyzetméteren évek óta mintakertet művelnek. Az egyik díjazott, Kóródi László egy-egy leanderpalántát ajánlott fel a verseny résztvevőinek. Molnár János polgármester és Hosszu András, a fürdő igazgatója gratulált a kertészkedőknek, és példaként állította őket a falu apraja-nagyja elé. 

A díjátadó után a Bereki falunaphoz mindenkinek jó szórakozást kívánt a településvezető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában