Elismerés

2024.09.08. 11:15

A kunság csillagait díjazták Berekfürdőn – galériával

A legkiválóbb teljesítményeket ismerték el az eseményen. A díjátadó után egy emlékoszlopot is felavattak.

Daróczi Erzsébet

Elismeréseket is átadtak Berekfürdőn a szombati falunapon. A Berek téren tartott rendezvényen köszöntötték a díjazottakat. A Stella Cumaniae (a Kunság Csillaga) Díjat Győrfi Lajos, Berekfürdő emeritus nagykunkapitánya, szobrászművész két éve alapította Berekfürdő, Karcag, Kisújszállás, Kunhegyes, Kunmadaras, Mesterszállás, Kunszentmárton, Túrkeve, a Nagykunság, valamint a nagykun városok területén működő, vagy onnan elszármazott, de a szülőföld anyagi és szellemi kultúrájával foglalkozók elismerésére. A díjat egy kuratórium ítéli oda, s olyan személyek kapják, akik a Nagykunságért végzett kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. 

Elismeréseket is átadtak az eseményen
Fotó: Daróczi Erzsébet

Szombaton Győrfi Lajos szobrász és fia mellett Bene Sándor karcagi emeritus nagykunkapitány, valamint Csikos Sándor, a nemzet színésze, Berekfürdő emeritus nagykunkapitánya adta át az idei elismerést Herczegh Kata törökszentmiklósi/kisújszállási koreográfus, néptánc pedagógus, néprajzi gyűjtő, Nagy András vállalkozó, Kunhegyes emeritus nagykunkapitánya és Molnár János, Berekfürdő leköszönő polgármestere, a Református Zsinat világi elnöke részére. 

A díjátadást követően a jelenlévők átvonultak a Piac utca-Berek tér sarkára, ahol felavatták a  Stella Stella Cumaniae emlékoszlopot. A jelenlévőknek dr. Bartha Júlia turkológus, néprajzkutató idézte fel a kunok történetét. majd Csikos Sándor szavalata után a díjazottak közösen leleplezték az emlékoszlopot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában