Állagromlás

1 órája

Denevér költözött a püspöki templomba, de nem a védett állat okozta a legtöbb kárt

Mint arról korábban beszámoltunk, folyamatosan romlik a Tiszapüspöki templom és plébánia állapota. A toronyba ugyanis denevér és számtalan galam költözött, de már nem sokáig tekinthetik lakhelyüknek a műemlékvédelem alatt álló épületet.

Molnár-Révész Erika

Denevér vert tanyát a Tiszapüspöki templom tornyában. Mivel védett állat, az önkormányzat egyeztetéseket kezdeményezett a környezetvédelmi hatósággal.

Denevér templom
Denevér költözött a Tiszapüspöki templomba, de nem csak a védett állat, a galambok ürüléke is kárt okoz az épületben – mutatta korábban Bander József polgármester
Fotó: Mészáros János

Költözik a denevér, így nem tehet majd kárt az értékes oltárképben 

– A környezetvédelmi hatóság megállapította, hogy valóban egy denevér fészkelte be magát a torony egyik rejtett zugába. A hatóság felajánlotta a segítségét a denevér szakszerű eltávolításához– tájékoztatott az esetről Bander József polgármester. A védett állat ugyanis előszeretettel rágcsál felbecsülhetetlen értékű festményeket is, ahogy azt az eredeti Szent Márton oltárképpel is tette. 

A polgármester elmondta, ettől a probléma, vagyis a festés és a vakolat folyamatos állagromlása még nem oldódna meg, hiszen a legnagyobb bajt a padláson fészkelő galambok ürüléke okozza.

Kizárják a galambokat is, a madarak rongálják leginkább az épületet

– A javaslat az volt, hogy a galambokat a padlásról ki kell zárni úgy, hogy be keríteni azokat a nyílásokat, ahol be tudnak jutni a toronyba. Az egyház beleegyezett ebbe, ahogy a denevér szakszerű eltávolításába is –mondta a településvezető. 

Hozzátette, az egyháztól ígéretet kapott arra, hogy az épület és a plébánia állapotán is fokozatosan javítanak majd. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában