Felújítás

2024.09.11. 06:55

Nem örülnek a helyiek: lebontották a pontonhidat, nem maradt túl sok lehetőségük

Idén a vártnál korábban, már augusztus végétől csak komppal lehet átkelni a Tiszán Csépánál. Decemberben esedékes a Csongrád és Csépa közötti pontonhíd lebontása. Olyankor az áradás, a jégzajlás és a hordalékok miatt szükségesek a munkálatok. Most a fenntartó a felújítás miatt döntött a szerkezet szétszedéséről.

Pakainé Pusztai Nóra

Augusztus 26-án bontották szét a Csongrád és Csépa közötti pontonhíd elemeit. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád-Csanád Vármegyei Igazgatósága arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a működőképesség fenntartása érdekében végzik a karbantartást várhatóan október 15-ig. 

Csongrád és Csépa közötti pontonhíd
Elbontották a Csongrád és Csépa közötti pontonhidat, komppal lehet átkelni a Tiszán 
Forrás: Beküldött fotó

– A felújítást csak akkor tudják elvégezni, ha a hidat teljesen szétszedik, a munkálatokra a késő őszi, téli időjárás nem alkalmas, a magas páratartalom és az alacsony hőmérséklet miatt – fogalmaztak.

A Csongrád és Csépa közötti pontonhíd a kapcsolat

A csépaiak nem fogadták örömmel a hírt, a pontonhíd jelenti ugyanis a kapcsolatot a legközelebbi városhoz. 

– A hídhoz kifüggesztették a bontás időpontjának dátumát, néhány héttel a beharangozott időpont előtt. Onnan tájékozódtunk, illetve a csongrádi polgármester adott ki közleményt a miértekről – tudtuk meg Pintér Csaba Gábortól, Csépa polgármesterétől.

Állítólag másfél hónapig lesz szétszedve felújítási munkálatok miatt. 

– Úgy tűnik, a vasszerkezetet bontják, és azt újítják fel – magyarázta.

Csongrád és Csépa közötti pontonhíd
A Csongrád és Csépa közötti pontonhíd elbontása után a komp marad az egyetlen lehetőség az átkelésre a környéken
Forrás:  Beküldött fotó

A komp reggel 7 és este 8 óra között fél óránként jár, a lakók viszont nem igazán elégedettek.

– Nem örülnek a helyzetnek a csépaiak. Nagy szívfájdalma a lakosságnak, hogy elég rossz minőségű az út Csongrád és Csépa között, erre még rátesz egy lapáttal a kompozás is. Ilyenkor többnyire el vagyunk zárva a várostól, sokan nem mernek a komppal utazni. Csongrád, ha körbe megyünk autóval, akkor 40 kilométer, egyébként meg 10 – magyarázta a kialakult helyzetet, amit minden hátrányával együtt tudomásul vesznek.

– Tartok tőle, hogy ez nem csak annyi idő lesz, amit közöltek. Elvileg egy hónap múlva, októberben összerakják, de december elején már egyébként is szét szokták szedni. Kíváncsi leszek – fogalmazott.

Minden vágyunk a járhatóbb út és egy rendes híd

A csongrádiak próbálják elérni, hogy ne legyen kötelező a pontonhíd lebontása decemberben, hanem csak akkor, amikor az időjárás vagy a vízállás indokolja azt. Korábban az uszadékkal, jégzajlással indokolták, de évek óta nem olyan kemények a telek. Próbálnak utánajárni a részleteknek, ha szükséges összefognak.

– Nagyon örülnénk egy rendes útnak és rendes hídnak, de ezek csak vágyak – tekintett előre a polgármester. 

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője megkeresésünkre közölte, az országban mindössze két helyszínen üzemel pontonhíd, ezek egyike Csongrádon, a másik Tiszadobon, mindkettő állami tulajdonban van.

– A különlegességük az, hogy a mederben nem pillérekre, hanem úszóművekre (pontonokra) támaszkodnak fel a nyílásai. Így a szerkezet a Tisza vízállásával együtt emelkedik, süllyed. Az áthaladó járművek súlya miatt az úszóművek mélyebbre süllyednek, majd a jármű áthaladása után az eredeti helyzetükbe visszaemelkednek – magyarázta a működési elvet. 

Naponta több százan haladnak át a pontonhídon

A csongrádi pontonhíd 2023-ban mért forgalmi adatai alapján naponta átlagosan:

  • 309 személyautó;
  • 66 kisteherautó;
  • 23 lassú jármű vagy mezőgazdasági vontató;
  • 9 motor;
  • és 23 kerékpár jár rajta.

– A forgalom tartós és biztonságos fenntartása érdekében az elhasználódott elemek cseréje, az acélszerkezetek felülettisztítása és festése valósul most meg. A munkálatok várhatóan október közepéig tartanak majd – erősítette meg a korábbi információkat Pécsi Norbert Sándor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában