Fejlesztés

2024.09.13. 16:06

Itt a bejelentés: ekkor kezdődhet a Csáklya úti híd építése Szolnokon

Megkezdődött a szolnoki Csáklya úti híd kiviteli tervének készítése. A munka előreláthatóan 15 hónapig tart, azt következően, 2025 végén kezdődhet meg az építkezés. Megvan az is, mikor autózhatunk át először a Csáklya úti hídon.

Rózsa Róbert

– Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szolnok életét hosszú évekre előre megváltoztató beruházás, megkezdődik a Csáklya úti híd kiviteli tervének készítése – jelentette be pénteken a témában tartott sajtótájékoztatóján a város polgármestere. Szalay Ferenc elmondta, a híd kétszer akkora lesz, mint a belvárosi Tisza-híd. A hozzá kapcsolódó ártéri híd pedig háromszorosa lesz a Százlábú hídnak. Ehhez megépül a kilenc kilométer hosszúságú szandaszőlősi elkerülő.

Csáklya úti híd, kiviteli terv, híd, elkerülő, Szandai rét, Szandaszőlős, Szolnok
Szalay Ferenc polgármester pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy elkezdődött a szolnoki Csáklya úti híd kiviteli tervek készítése
Fotó: Mészáros János

A városvezető emlékeztetett, már a hetvenes években is megfogalmazódott az igény a hídra, 2010 óta pedig annyira megnövekedett a forgalom, hogy elkerülhetetlenné vált a fejlesztés. Mint mondta, annak idején szavazást hirdettek a híd küllemére, amely formáját így a szolnokiak választhattak ki, és ami várakozásaik szerint valóban szép is lesz.

– Egy egész város közlekedését meghatározó fejlesztésről van szó, melyre óriási a társadalmi igény – hangoztatta a szolnoki tájékoztatón Szolnok országgyűlési képviselője. Dr. Kállai Mária elmondta, a tervezés tizenöt hónap alatt, 1 milliárd 358 millió forintból valósul meg. Az ehhez szükséges engedélyek rendelkezésre állnak.

Csáklya úti híd, kiviteli terv, híd, elkerülő, Szandai rét, Szandaszőlős, Szolnok
Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője tartottak sajtótájékoztatót 2024. szeptember 13-án, a szolnoki Csáklya úti híd tervezésének megindulása kapcsán
Fotó: Mészáros János

A képviselő szólt arról, a koronavírus-járvány és a háború az elmúlt években hátráltatta a fejlesztés létrejöttét. De – mint mondta – a kormány sorra vette a beruházásokat, és a Csáklya úti híd és a szandai elkerülő a „nem lemondva róla csomagba került”, a beruházás nem torpant meg.

Ez lesz a Csáklya úti híd és a szandai elkerülő útvonala

Kérdésre válaszolva Szalay Ferenc elmondta, a Csáklya úti híd a Papírgyári lakótelep mellől indul majd. Külön szintű csatlakozással, a víztornyot megkerülve kapcsolódik a Tószegi úthoz, majd átível a Tiszán.

– Lesz egy ág, mely elmegy Szandaszőlős felé, és lesz egy Debrecen irányába. Egy továbbá kapcsolódik a Tiszaligethez is, de nem megnyitva a Tiszaligetet az átmenő forgalomnak. Az út átmegy majd a Szandai réten, és a város és Rákóczifalva között csatlakozik majd a 442-es úthoz – fejtette ki a polgármester. Hozzátette, a fejlesztés fontos része, hogy az elkerülő felől is megközelíthető lesz a Szandai réti bevásárlóközpont, az odajutáshoz nem kell majd átautózni az egész városon.

Csáklya úti híd, kiviteli terv, híd, elkerülő, Szandai rét, Szandaszőlős, Szolnok
A leendő Csáklya úti híd és a szandai elkerülő nyomvonala
Fotó: Magyar Építők

Szalay Ferenc azt is mondta, a kiviteli terv elkészülte után nagyjából fél év, mire meglesz a projekt kivitelezője. Az építkezés két-három évet vehet igénybe, így nagyjából 2028-ban lehet majd hordót gurítani a Csáklya úti hídon.

Harmincmilliárdból épülhet Szolnok új hídja

Mint hírportálunk korábban beszámolt, 2023 októberében írták ki a közbeszerzést a Csáklya úti híd kiviteli tervére. Végső formájában egy 284 méteres híd, és egy további 354 méteres átkelő terveit kell elkészíteni a következő tizenöt hónapban. Ehhez egy összességében 9,9 kilométeres, kétszer egysávos utat, 6 km kerékpárutat, egy különszintű csomópontot, két szintbeni csomópontot, három körforgalmat is meg kell tervezni. A Csáklya úti híd tervezési szakasza 2019-ben kezdődött meg, az engedélyes tervek beszerzése 27 hónapot vett igénybe. Korábbi hírek szerint a híd és a szandai elkerülő együttesen 30 milliárd forintból épül meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában