Ünneplés

2024.09.10. 13:58

Túlélt egy robbanást, újjáépítette a házát – születésnapján köszöntötték a szolnoki nyugdíjast

Elvitte a belvíz a házát, túlélt egy robbanást. Kétszer esküdött, pedig el sosem vált a kedden kilencvenedik születésnapját ünneplő szolnoki Bozori Lajos, aki még ma sem rest dolgozni.

Rózsa Róbert

Kedden ünnepelte kilencvenedik születésnapját a szolnoki Bozori Lajos

Fotó: Mészáros János

Bozori Lajos gyújtást adott a Barkaszra a Titász szolnoki telepén, a motor pedig menten felrobbant. Abban az évben – a nyolcvanas évek egyikében vagyunk – nem csak az ő kezei között durrant fel Wartburg-motor, Debrecenben például kétszer is megtörtént. A meleg helyzetet Bozori úr ha ép bőrrel nem is úszta meg – karja tört és egy szilánk hege máig látható arcán –, mégis múlhatatlan szeretettel van az autók iránt.

Bozori Lajos, születésnap, kilencven, ünneplés, Szolnok
Együtt ünnepelt a család: a szolnoki Bozori Lajos kedden töltötte be a kilencvenet
Fotó: Mészáros János

Bozori Lajos kilencvenedik születésnapját ünnepelte

Ezen persze nincs miért csodálkozni, hiszen 1960-tól 1993-as nyugdíjba vonulásáig dolgozott Szolnokon a Titásznál autóvillamossági szerelőként. Munkája egy volt és ma is az hobbijával. Jóllehet maga sosem halmozta az autókat.

– Volt egy Warszawám, két Zasztavám, egy Fiatom, egy Opelem és most van egy majdnem autóm – sorolta. Utóbbival jelenlegi járműjére, egy elektronos mopedre utalt.

Bozori Lajos ugyanis kilencven éves. A jeles születésnap pedig kedden volt esedékes, melyet Szolnokon, családja körében ünnepelt. A köszöntésbe a Németországban élő unokája, dédunokája mobiltelefonon csatlakozott be, és a város önkormányzata is felköszöntötte a kerek évfordulóhoz érkezett ünnepeltet.

Bozori Lajos, születésnap, kilencven, ünneplés, Szolnok
A németországi rokonok mobiltelefonon kapcsolódtak be az ünneplésbe
Fotó: Mészáros János

Az eredetileg géplakatosnak tanult férfi mindig dolgos ember volt, kollégái szerették, megbecsülték. Még akkor sem adta fel, amikor 1975-ben a belvíz romba döntötte otthonukat. Feleségével új ház építésébe kezdtek.

Merthogy nem csak az autók szeretete kísérte életén át, hanem neje, Debreczeni Ilona Julianna is. Neki kétszer is megesküdött, noha el sosem váltak. Először 1958-ban mondtak igent egymásnak, legutóbb pedig 2023-ban, amikor a szolnoki városházán, hatvanötödik házassági évfordulójuk alkalmából erősítették meg fogadalmukat.

Az ünneplésen Bozori úr a Szoljon.hu-nak azt is elmondta, mi bántja.

– Eljött az a borzasztó idő, hogy már nem bírok dolgozni. Vannak, akik dolgozhatnának, de nem akarnak. Én meg dolgoznék, de már nem bírok – így a kilencvenéves ünnepelt.

– Na és az, hogy a mai napig kertészkedik? És hogy a múlt héten is megjavította a féklámpát? – kérdezték nyomban az ünneplők.

– Az igaz. De az nem olyan. Régen 15-16 fajta szőlő volt az udvarban, de már nem bírtam gondozni azokat, mert mindegyiket külön kell permetezni. A szerelés meg akkor az igazi, ha betérdelhetek vagy befekhetek az autó alá. Ez már sajnos nem megy.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában