Számottevő csapadék

2024.09.15. 11:30

Aszály után árhullám – a Zagyván elsőfok várható

Néhány nappal ezelőtt még az aszály okozta alacsony vízállásról szóltak a hírek, most pedig már a közelgő árhullám ad munkát a szakembereknek. A Dunán és a Rábán nagyon gyorsan emelkedik a vízszint. A több területre is kiterjedő árhullám a Zagyvát is érintheti majd.

Rimóczi Ágnes

A Dunán és Rábán rendkívüli árhullám várható. Térségünkben is emelkedik a folyók vízszintje.

árhullám
Zagyva
Fotó: Nagy Balázs / Forrás: MW archív

Egy érkező mediterrán ciklon hatására a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok keleti, valamint a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén számottevő csapadék hullott az elmúlt napokban és várható egészen hétfőig.

A ciklon alakulása igen bizonytalan, előrejelzésről előrejelzésre változik, hogy a vízgyűjtő melyik része kap újabb (akár rendkívüli mennyiségű) esőt. Ennek várható mértéke folyamatosan változik, de az bizonyos, hogy jelentős lesz, több helyütt akár 50-215 milliméter is hullhat.

A Zagyván elsőfokú árhullám vonulhat le

A hazai szempontból érintett vízgyűjtők - nyugatról keletre haladva - jelenleg a Duna (a Traun, az Enns, a Morva és a Vág) mellett a Dráva, a Mura, a Rába és a Lajta, valamint kisebb mértékben a Balaton, az Ipoly, a Zagyva, a Sajó és a Tarna.

A helyzetről a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság is beszámolt. Ahogy az igazgatóság hírt adott: a legfrissebb meteorológiai előrejelzés alapján a Dráván Drávaszabolcsnál elsőfok feletti, a Dunán Nagybajcsnál, illetve a Murán a harmadfokot meghaladó, míg a Lajtán és a Rábán a valaha mért legnagyobb vízállást (röviden LNV-t) megközelítő, akár ezt is meghaladó tetőző vízállások sem zárhatók ki.

– A Tisza részvízgyűjtői közül a Zagyván és a Sajón elsőfok feletti, míg a Tarnán másodfok feletti tetőzés valószínűsíthető – közölte a Kötivizig.

Teszi a dolgát az irányító törzs, segít, ahol kell

Mint megtudtuk: a hidrológiai helyzetre tekintettel szeptember 13-án a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse megkezdte működését, hogy koordinálja az árvízvédelmi feladatokat az országban. Az árhullámok által érintett igazgatóságoknál felmérték a szükséges szakemberlétszámot, illetve eszköz-, gép- és anyagigényt.

Amennyiben a helyi önkormányzatok kérik, a vízügy a településeknek is műszaki segítséget nyújt a helyi védekezéshez.

Szolnoki vízügyesek is elindultak segíteni

A térségünkből máris elindultak segíteni vízügyi szakemberek a társhatóságokhoz. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság híradása szerint a Dunán és a Lajtán kialakult árhullámok levonulásának nyomon követésében nyújt segítséget az igazgatóság négyfős vízrajzi mérőcsoportja.

– A szolnoki szakemberek szombat délután indultak el Győrújbarát településre, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területére, ahol kezdetben a Lajtán fognak vízhozamot mérni – tudtuk meg.

árhullám
Elindult a szolnoki csapat 
Forrás: Kötivízig

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában