Sötétségbe borult a paneltömb

Tegnap, 6:53

Teljesen beázott egy társasház Szolnokon, napok óta nincs áram

Gyertyával világítanak, barátaiknál töltik telefonjaikat annak a szolnoki Széchenyi városrészben lévő háztömbnek lakói, akiknél pénteken óta nincs áram. A bajba jutott lakók keveslik a társasházkezelő krízishelyzetben mutatott teljesítményét, a lakásszövetség viszont azt mondja, ők mindent megtettek. Eközben az önkormányzat krízistámogatással igyekszik segíteni.

Rózsa Róbert

Vaksin botorkálunk a sötét lépcsőházban, vigyázunk, nehogy rossz helyre lépjünk. Világítás nincs, a liftek nem működnek. Telefonunkkal teremtünk némi világosságot a fénytelen lépcsőkön. Süket a kaputelefon, a bejárati csengőket is hiába nyomjuk. Áram nélkül minden. A falakon mindenütt beázások nyomát látni, a foltok frissek, ragacsosak. A földön itt-ott még tócsákban áll a víz. A szolnoki Széchenyi városrészben vagyunk, az Orosz György út 7. szám alatt. Az ott lakók pedig immár öt napja így élnek, mivel egy áramszünet miatt péntek óta nincs áram az épületben. Ennek nyomán 44 lakás jutott vissza a múlt századi körülmények közé.

áramszünet, Széchenyi városrész, lakótelep, Orosz György út 7, krízistámogatás, Szolnok
Feszültség csak a levegőben van Szolnokon, az Orosz György út 7. szám alatti háztömbben, amelyben péntek óra áramszünet van, így a lakók múlt századi körülmények közt találták magukat
Fotó: Nagy Balázs

„Gyertyával világítunk” – ezt okozta az áramszünet az Orosz György utca 7-ben

A tízemeletes panelházba akadálytalanul jutunk be, mert a kapu sem zár. Az alagsorban épp kisebb csoportban társalognak a helyiek – mi másról, mint arról, milyen nehéz helyzetbe kerültek.

– Pénteken délután a semmiből egyszer csak elment az áram – mesélik. Mint mondják, az történt, hogy a nyári forróság felpúposította a tetőszigetelést, amelyre az elmúlt napokban megérkezett a heves eső.

A víz betört, végigfolyt a ház belső elektromos berendezésein, le, egészen a pincékig.

Eztán érkezett az áramkimaradás, majd a közműcég ki is kapcsolta az áramot a házban. Azóta sincs szolgáltatás.

– Minden élelmiszerünk megromlott.

Világítani gyertyával tudunk, de sötétedés után így sem tudunk mihez kezdeni, a gyerekek nem tudnak sötétben tanulni.

Pedig hát nem 1920-ban vagyunk... A telefonjainkat épp most hoztuk vissza az ismerőseinktől. Náluk töltöttük fel a mobilokat, meg néhány powerbank-et is, hogy ne kelljen mindig átjárni – fejti ki érdeklődésünkre egy édesapa, aki épp kisfiával ért haza.

áramszünet, Széchenyi városrész, lakótelep, Orosz György út 7, krízistámogatás, Szolnok
Beázásfoltok és sötétség: ez fogadja péntek óta a szolnoki Orosz György út 7. lakóit
Fotó: Nagy Balázs

– Voltak kint a TITÁSZ-tól, de azt mondták, életveszélyes visszakapcsolni az áramot. Erre elkezdtünk telefonálni, kértük a lakásszövetség segítségét is, hogy valahogy fedjék be a tetőt, hogy mihamarabb elkezdődhessen a helyreállítás. Azt mondták, hogy nem jönnek, mert hétvége van – emlékezik.

– Meg azt is mondták, hogy amúgy sem tehetnek semmit, mert szélsőséges az időjárás. Na most szélsőséges időjárás Ausztriában van, nem itt – így egy másik nő.

Azonnal cselekedni kellett volna. Nem pedig hagyni, hogy folyjon a víz egész hétvégén 

– mondja egy harmadik férfi, telefonján egy videót mutatva. Azon az látszik, hogy a víz kitartóan csorog az elektromos berendezéseken. – Ez így életveszélyes! – teszi hozzá. Ugyanő mindjárt a híváslistáját is mutatja. Aszerint már pénteken nem sokkal délután három óra után hívta a lakászszövetkezetet és a katasztrófavédelmet.

áramszünet, Széchenyi városrész, lakótelep, Orosz György út 7, krízistámogatás, Szolnok
A szolnoki Julika néni 22 éve lakik az Orosz György út 7.-ben, de ilyen áramszünet még nem történt azóta. A nyugdíjas asszonynak ki kellett ürítenie hűtőjét, telefont tölteni a szomszédos ötös szám alatti tömbbe jár át
Fotó: Nagy Balázs

Kommunikáció, küzdelem és feljelentés

A lakók általánosságban is hiányolták a kommunikációt a lakásszövetkezet részéről. Állítják, eltelt egy egész hétvége úgy, hogy nem lehetett tudni, mi a helyzet, mi vár rájuk. Elmondásuk szerint hétfőn kiragasztottak ugyan tájékoztatókat, de az szerintük már későn történt.

A kommunikáció az nulla volt. Kellemetlen volt komfortérzetünk elvesztése is, de a legrosszabb, hogy magunkra voltunk hagyva négy napig

– fogalmaz az iménti férfi.

Pedig a lakászszövetkezet részéről állítják, ők megtettek minden tőlük telhetőt. A Szoljon.hu érdeklődésére Földes Zoltán, az érintett társasházat is kezelő Széchenyi István Lakásszövetkezet igazgatósági elnöke azt mondta, ők igenis küzdöttek a káreset elhárításáért.

áramszünet, Széchenyi városrész, lakótelep, Orosz György út 7, krízistámogatás, Szolnok
Tájékoztató az áramszünetről a szolnoki Orosz György 7.-ben
Fotó: Nagy Balázs

– Minket kiáltottak ki bűnbaknak, meg is fenyegettek, mintha mi tehettünk volna az egészről. Pedig az embereink küzdöttek, most is dolgoznak, felbontották már a tetőt, és jelenleg is szárítják a berendezéseket – fejtette ki Földes Zoltán.

Azt pedig, hogy ne tájékoztatták volna a lakókat, erős túlzásnak gondolja.

– Hétvégén műszaki ügyelet nincs. De volt olyan, akit megkértünk, hogy írja ki a házban, és közösségi médiás csoportban is meg lehetett volna osztani az információkat. Szombaton a közös képviselő is több helyre kiragasztotta, hogy az elektromos hálózat meghibásodott. Emellett jeleztünk a katasztrófavédelemnek is. Aki akart, az tudott informálódni – mondta.

Hogy mekkora a kár keletkezett, azt Földes Zoltán szerint egyelőre nem tudni. Azt viszont igen, hogy mivel a héten napos időt jósolnak, két-három napon belül visszatérhet a szolgáltatás.

áramszünet, Széchenyi városrész, lakótelep, Orosz György út 7, krízistámogatás, Szolnok
Áram híján az erkélyre mentett élelmiszerek Szolnokon, az Orosz György út 7.-ben. Kivert biztosíték
Fotó: Nagy Balázs

Kötelező felülvizsgálatot kér a szolgáltató

Utóbbi kapcsán érdeklődtünk a háztömb áramszolgáltatójánál is. Az OPUS-TITÁSZ Zrt. megkeresésünkre azt írta, az eső miatt a társasház belső villamos hálózatában zárlatok keletkeztek, ez okozta az áramszünetet. Azt írták, helyszíni vizsgálatukkor a villamos kapcsolótérben állt a víz, a szintenkénti elosztóknál – ahol a mérőórák is vannak – a falon folyt a víz.

Ilyen körülmények között – írták – a társasházat feszültség alá helyezni élet- és vagyonbiztonsági kockázatot jelent, ezért szüntették meg ideiglenesen az áramszolgáltatást.

áramszünet, Széchenyi városrész, lakótelep, Orosz György út 7, krízistámogatás, Szolnok
Végigfolyt a víz a ház elektromos rendszerén
Fotó: Nagy Balázs

– Annak érdekében, hogy vissza tudjuk kapcsolni az áramellátást, meg kell szüntetni a beázást, biztosítani kell, hogy a villamos terek vízmentesek legyenek. Ezeket a helyreállítási munkákat a társasháznak kell elvégeztetnie. Ezt követően a ház által megbízott regisztrált villanyszerelőnek villamos felülvizsgálatot kell készítenie, és nyilatkoznia arról, hogy a társasház újra feszültség alá helyezhető. Ahogy ezek megtörténnek, intézkedünk visszakapcsolásról – közölték.

Krízistámogatást kapnak a lakók

Az viszont biztos, hogy az Orosz György út 7. lakói nem maradnak anyagi segítség nélkül. Mint Tasnádi Zoltán, a településrész önkormányzati képviselője hírportálunknak elmondta, sok jelzést kaptak, és érzékelték is a pánikhangulatot. Ezért noha a városnak nincs tulajdona az épületben, egyszeri krízistámogatás odaítéléséről döntöttek.

Ez lakásonként 50 ezer forint, amelyet hétfőtől a polgármesteri hivatal szociális támogatások osztályán lehet igényelni.

– Az összeget mind a 44 érintett lakás megkapja. Az igénylőknek azt kell igazolni, hogy az Orosz György út 7. szám alatt laknak – mondta el a képviselő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában