Állatkertek Éjszakája

2024.09.01. 11:25

Varázslatos mesevilág fényei ragyogták be éjjel a jászberényi állatkertet – videóval

Ebben az évben is eljött az a különleges nap, amikor a nagyközönség országszerte az éj leple alatt fedezhette fel az állatkertek lakóit. Augusztus 30-án, pénteken este a Jászberényi Állat- és Növénykert is széles tárta kapuját az Állatkertek Éjszakája alkalmából. Rengetegen voltak kíváncsiak a zoo titokzatos éjszakai életére.

Illés Anita

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg idén az Állatkertek Éjszakája országos programot, melynek keretében augusztus 30-án, pénteken a Jászberényi Állat- és Növénykert is izgalmas esti bemutatókkal várta a látogatókat. Az esemény este fél nyolckor kezdődött, több helyszínen megannyi felfedezésre váró érdekességgel készültek a zoo munkatársai. 

állatkert
Egy igazi mesevilágba csöppentek a jászberényi állatkert látogatói az élményekkel teli éjszakai programon 
Fotó: Pesti József

Hátborzongató élmény volt a bátorságpróba az állatkert éjszakai programján 

Az éjszakai kaland elmaradhatatlan programeleme volt a bátorságpróba, mely ezúttal is nagy népszerűségnek örvendett. Sok gyerkőc állt sorba az asztaloknál, hogy teljesítse a nem mindennapi kihívást: félelmet nem ismerve nyúltak bele és szedték ki a kavicsot a gyászbogárlárvákkal, lisztkukacokkal, csokicsótányokkal és tücskökkel teli üvegekből. Természetesen a sikeres próbatétel végén a jutalom sem maradt el, a legbátrabbak cukorkát kaptak. Ezen az állomáson állatkerti relikviákat, köztük értékes trófeákat, koponyákat és állatbőröket is láthattak az érdeklődők. Sötétedés után fényfestéssel színpompás fényruhába öltöztették a fák lombkoronáját. 

Nézd anya! Milyen csodálatos, igazi mesevilág!

–kiáltott fel Szonja, amikor meglátta a varázslatos fényekbe burkolózott fákat, bokrokat. A hatéves kislány édesanyjával, Noémivel Gyöngyösről érkezett az állatkerti programra.

– Első alkalommal vagyunk itt az Állatkertek Éjszakáján. Lenyűgöző a fényfestés és tartalmasak az interaktív bemutatók – osztotta meg tapasztalatait Noémi.

Hasonlóan vélekedett a Varga házaspár is, akikkel a játszótéren beszélgettünk.

–Budapestiek vagyunk. Néhány napot a jászberényi barátainknál töltünk az unokánkkal. Hat éve nappal már megcsodáltuk az állatkert lakóit, de éjszaka teljesen más a hangulat.

Nem csalódtunk, nagyon jól érezzük magunkat.

Dorka, az unokánk a bátorságpróba után a játszóteret vette birtokba, de kíváncsi a látványetetésekre is – mondta Varga Istvánné, Klára. 

állatkert
Nem mindennapi látvány volt az ormányos medvék etetése. A bemutató nagyon sok érdeklődött vonzott
Fotó: Pesti József

Sarah, a félelmetes tigrispiton volt a bemutató egyik sztárja

Közben a páratlan élményt nyújtó éjszakai látványetetések is elkezdődtek. Elsőként az ázsiai kiskarmú vidrák kaptak lakomát.

A bemutató során megtudtuk, hogy a menyétfélék családjába tartozó állatok 4-12 fős csoportokban élnek. Egész nap aktívak, imádnak a vízben és a homokzátonyokon játszani. Kedvenc táplálékuk közé tartozik például a hal, a rák és a kagyló.

A látványetetés az ormányos medvék kifutójánál folytatódott, de a mosómedvék, a vaddisznók, a barna medve és a foltos hiénák sem maradtak „elemlámpás” vacsora nélkül.

A látványetetések mellett az este folyamán arcfestés, lufihajtogatás, járda csillagászat, állatismereti minikiállítás és lampion készítés szórakoztatta a látogatókat. Néhány állatot, többek között teknősöket, szakállas agámát, Olgát, a pusztai sast és Sarah-t, a tigrispitont testközelben is szemügyre lehetett venni a különleges éjszakán. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában