Kulturális Örökség Napjai

2 órája

Abonyi kúria titkait fürkészték az érdeklődők

A kulturális örökség napján Abonyban is értékes programokkal várták az érdeklődőket, az egyik ilyen esemény a Tallián-Lavatka kúria bemutatása volt. Az abonyi kúria szinte vonzotta a látogatókat.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– A Kultúra Háza munkatársai szervezték az eseményt. Jandácsik Pál köszöntötte a résztvevőket, majd Markó Ferenc helytörténész előadást, illetve tárlatvezetést tartott az épületben – tájékoztatott Abony város hivatalos oldala. Az abonyi kúria sokak fantáziáját megmozgatta.

abonyi kúria
Az abonyi kúriáról  sokféle érdekes történetet meséltek a szakemberek
Fotó: Facebook.com / Abony város hivatalos oldala

 A Kulturális Örökség Napján országosan megannyi rendezvényt szerveztek változatos értékeink köré. Abony is minden évben csatlakozik a kezdeményezéshez, amelynek segítségével ritkán látogatható épületekbe is beléphetnek a látogatók.

Idén a Tallián-Lavatka kúriát nyitották meg az érdeklődők előtt, akik a pincétől a padlásig bejárhatták az ezernyolcszáz körül épített klasszicista épületet. Megannyi történetet mesélt róla Markó Ferenc helytörténész, egyebek mellett azt, hogy a kúriát akkor használták utoljára amikor  József Attila Nevelőotthonként működött. Az épület jelenleg magánkézben van, a tulajdonos a  Nemzeti Kulturális Alap támogatásával felújította a tetőt a régi épületen, a műemlék kúria épületét nem hasznosítják.

Az abonyi kúria, mint gazdag korok mementója

Jandácsik Pál, a Kultúra Háza munkatársa, a Helyi Értéktár Bizottság tagja is mesélt az abonyi kúriák történetéről. 

Abony egykor a földbirtokos nemesek települése volt. Számos szép kúriaépületet hagytak az utókorra, melyekből sok ma is áll

– fogalmazott a szakember.

 Hozzátette a kastély és kúria között valójában csak a mérete a különbség. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában