Zöld hernyó

2024.08.29. 17:30

Szolnokon is megjelent az ijesztő zöld lény

Néhány nappal ezelőtt egy zirci kertben bukkant fel először az óriási, furcsa lény. A minap egy szolnoki udvaron is lencsevégre kaptak egy zöld hernyót.

Pakainé Pusztai Nóra

Ijesztő, világító szemű „szörnyet” fogtak be egy zirci kertben a minap. A hernyónak tűnő állatot a Bakonyi Természettudományi Múzeumba vitték, hátha ott azonosítani tudják. A veol.hu tájékoztatása szerint Kutasi Csaba entomológus, a múzeum rovartannal foglalkozó szaktudósa rögtön meg is tudta határozni, hogy valójában mi is a riadalmat kiváltó lény. A szakember az oleanderszender (Daphnis nerii) hernyójaként nevezte meg az állatot. Alig telt el néhány nap, szemfüles olvasónk szolnoki udvarán hasonló zöld hernyóról készült képet juttatott el szerkesztőségünkbe. Dr. Rimóczi Lászlótól, a kép készítőjétől megtudtuk, ők a zirciekkel ellentétben nem fogták be a hernyót, ami eddig elég sok levelet megevett a kertjüket díszítő növényről. Szerinte az állat a földben meghúzódva érkezhetett hozzájuk, ugyanis a növény tavasszal szerezték be. 

zöld hernyó
Az oleanderszender zöld hernyója békésen rágcsálja a leveleket egy szolnoki kertben
Forrás:  Beküldött fotó

Az entomológus szerint az átalakulás után szép zöld lepkére számíthatunk.

A faj egyébként Magyarországon nem őshonos, a mediterrán vidékekről került ide eddig néhány példány.

Jellegzetes külseje van ennek a zöld hernyónak

A teljesen kifejlett példányok nagytermetűek, akár 11-13 centiméteresek is lehetnek, testük henger alakú. Internetes források szerint a zöld hernyó feje sárgás. 

– A harmadik szelvényen, két, nagy, szemre emlékeztető, fehérszegélyű, kék színű folt található. Ezek védelmi célt szolgálnak, a hernyó zaklatáskor a fejét behúzva sokkal nagyobb állat benyomását kelti – sorolták.

Az állat testének oldalán fehér sáv fut végig, apró pontokkal, egészen a narancssárga farokvégig, ami később leesik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában