Összefogással készült

2024.08.15. 19:55

Ötméteres kerámiacsoda ékesíti a mezőtúri városkaput – galériával, videóval

Mezőtúr a népi kerámia fővárosa, ezt hirdeti a művészi igénnyel megalkotott, elmúlt hétvégén felavatott városkapu is. A településre keletről érkezők mostantól egy magasba emelkedő karaffa vázát csodálhatnak meg a Hortobágy-Berettyó csatorna hídfőjénél kialakított parkban.

Rimóczi Ágnes

Évekkel ezelőtt megfogalmazódott, majd eltelt némi idő, s tavaly körvonalazódott, mostanra pedig megvalósult az új közösségi tér a Hortobágy-Berettyó töltésének belvárosi oldalán Mezőtúron. Az új városkaput egy összefogással megalkotott, a város egykori híres fazekasmesterének, Badár Balázsnak emléket állító karaffa váza dísziti. Az alkotást a napokban adták át, avatták fel.

városkapu Mezőtúr
Az új városkapu és az ott álló alkotás büszkén hirdeti, hogy Mezőtúr a kerámia fővárosa
Fotó: Mészáros János


Példaértékű összefogással valósult meg az ötlet

– Az ötlet már évekkel ezelőtt felmerült. Amikor tavaly felkeresett dr. Draskovits Dénes, városunk volt polgármestere, a különleges kerámiagyűjteményünk tulajdonosa, nyitottak voltunk. Nem véletlenül, hiszen a volt városvezető kezdeményezésére már készült egy csodás köztéri alkotás a Petőfi téren. Tudtuk, ennek is pozitív hozadéka lehet – emelte ki köszöntőbeszédében Szűcs Dániel. Mezőtúr polgármestere köszönetet is mondott Draskovits Dénesnek, aki nagymértékben hozzájárult a költségekhez.

– Öröm, hogy mellette sok támogatója lett a projektnek, az önkormányzatunk is hozzájárult. Köszönöm mindenkinek az összefogást, s természetesen legfőképpen az alkotóknak. Takács Győzőnek, aki kézzel festette meg a vázát, és Trencsényi Tibor fazekasnak, aki az oszlop művészeti alkotását készítette.

Ez az alkotás mintegy öt méterre nyúlik felfelé, s hirdeti, hogy Mezőtúr a kerámia fővárosa.

– És azt is mutatja, hogy közösen mindent megteszünk, hogy a fazekasságnak ne csak múltja, jelene, hanem jövője is legyen – emelte ki a városvezető.

Hasonló gondolatokkal szólt dr. Draskovits Dénes is az átadó résztvevőihez. Mint mondta, nem is volt kérdés, hogy az alkotás, amit ide elképzeltek és megvalósítottak, egy újabb Badár Balázs jellegzetesség lesz. A karaffa váza elkészült, helyére került. Az alkotás kezdeményezője is köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon dolgozott ezért a csodás ügyért.

 

A Túri Vásáron avatták fel a városkaput

A városkapu avatásán részt vett prof. dr. Latorczai János, az Országgyűlés alelnöke, aki, mint mondta, bármikor, amikor Mezőtúr felé tart, úgy érzi, hazaérkezik.

– Most is így jöttem – emelte ki. Ahogy az alelnök köszöntőjében rámutatott: formális értelemben a városháza mellett soha nem volt városkapu, mégis nagyon fontos ez a hely, hiszen innen, a túri révtől indult az egyetlen járható út 

Nagyváradon keresztül Erdélybe. Arról is szólt, hogy 1378-ban, amikor Nagy Lajos király a mezővárosok sorába emelte Túrt, a túri vásárok már akkor is meghatározóak voltak országos viszonylatban. 

– Ezekre a vásárokra emlékezve 1978-ban, a kiváltság elnyerésének 600. évfordulóján elevenítették fel a vásározás hagyományát, 1990-től pedig már évről-évre megrendezik a Túri Vásárt, amely mára ismét a térség meghatározó eseménye – hangsúlyozta az alelnök, utalva arra, hogy nagyon sokat mondó, hogy éppen a 32. Túri Vásár keretében nyílt meg a város új kapuja.

– Az önkormányzat, a helyi vállalkozók és a civil társadalom összefogásának eredményeként adhatják, adhatjuk át a csodás alkotással díszített városkaput – hangsúlyozta Latorcai János, aki méltatta a mezőtúri Badár Balázs fazekasmester munkásságát. Mint kiemelte:

Mezőtúron 1878-ban kezdte pályáját Badár Balázs, alkotásaival a vidéki polgárság társadalmi igényeinek akart megfelelni.

Ennek szellemében alakította ki sajátos formanyelvét, amelyben a népi díszítést és a korai szecesszió keveredett.

– Neki köszönhető, hogy az alföldi polgárság számára elérhetővé és befogadhatóvá vált a szecesszió. Több alkotása teszi élővé a hagyományt, a kerámiakészítést, és hirdeti, ahogy ez városkapu is, hogy Mezőtúr a kerámia fővárosa - tette hozzá végül Latorcai János.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában