Koncert és vásár

2024.08.23. 18:00

A hosszú hétvége legkülönlegesebb estéjét tartották ebben a Tisza-tavi faluban – galériával és videóval

Gerendás Péter dallamai a vályogháznál, füstölt hús a lampion alatt: különleges hangulatban telt a tiszaderzsi éjszakai piac.

Rózsa Róbert

Még csak öt perce ment Gerendás Péter tiszaderzsi koncertje, de már plusz székeket kellett bevinni az előadás helyszínéül szolgáló községi sportcsarnokba. Az első vastapsra harminc perc elteltével került sor, és követte még jó néhány a múlt hétvégi estén, ami olyan volt, amilyet még nem láttak a Tisza-tavi faluban. De hát ez már csak így van, ha Liszt Ferenc-díjas zenész lép fel a tiszaderzsi éjszakai piacon.

tiszaderzsi éjszakai piac, éjszakai piac, Gerendás Péter, koncert, előadás, piac, Tiszaderzs
Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zenész lépett fel Tiszaderzsen
Fotó: Rózsa Róbert

Hangulatos koncertet hallhattak Tiszaderzsen

Az országosan ismert művész Nikodém Norbert, a tiszaderzsi Magőrlő Művészeti Központ létrehozójának a meghívására érkezett a Tisza-tó partjára. Ők ketten sok évvel ezelőtt egy koncert után találkoztak először, mikor a művész épp nehéz erősítőit cipelte. Nikodém Norbert segítő, mire Gerendás baráti kezet nyújtott, cimboraságuk azóta is tart.

Eredetileg az előadásra is a Magőrlőben, a tiszaderzsi vályogházból kialakított művészeti műhelyben került volna sor, ám az időjárás közbeszólt.

– De hát hosszú még az élet, egyszer majd az is bekövetkezik – mondta erről már zenélés közben az előadó. És jó érzékkel bele is kezdett a közismert Máté Péter-dalba, amely úgy indul: „Az eső felszárítani úgysem tudod.”

Fellépését egyébként végigkísérte az ehhez hasonló, humorral, iróniával, anekdotázással fűszerezett párbeszéd. Az előadott dalok sorában pedig mások művei mellett saját szerzemények és feldolgozások egyaránt szerepeltek.

Egy éve indult a tiszaderzsi éjszakai piac

Az eső egyébként valamelyest kegyes volt Tiszaderzshez. Még délután elállt, így akik kijöttek a sportcsarnokba költöztetett előadásról, azok egyből a szintén aznapi tiszaderzsi éjszakai piacon találták magukat.

Azon pedig felvonult a térség árucikkeinek színe-java. Helyben sült ételek, szőtt és fonott áruk, édességek találtak gazdára a naplementében. A hagyományos piacot a helyi kereskedők hús-, zöldség-gyümölcs és palántakínálata képviselte, de nem maradt el az élőzene sem.

tiszaderzsi éjszakai piac, éjszakai piac, Gerendás Péter, koncert, előadás, piac, Tiszaderzs
Árusok és vevők sokasága vett részt a negyedik alkalommal megrendezett tiszaderzsi éjszakai piacon
Fotó: Rózsa Róbert

– Első születésnapját ünnepli a tiszaderzsi éjszakai piac, hiszen tavaly augusztusban tartottuk meg először – mondta el hírportálunknak a település polgármestere. Fótosné Czeglédi Zsuzsanna szerint régóta szerettek volna a községben kézműves vásárt. A tavaly nyári piacot így adventi majd tavaszköszöntő vásár követte, a mostani pedig a negyedik volt.

– Egyre jobban kezdi kinőni magát a piac, ezúttal meglepően sokan eljöttek már a korai órákban is. Örömteli az is, hogy az árusok között visszatérők is vannak – emelte ki a településvezető. Hozzátette, az éjszakai piacot ezúttal valóban éjszakaira tervezték: a lampionok, fények alatt éjfélig lehetett vásárolni és kikapcsolódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában