Szüret

2024.08.15. 13:55

Talán ez az egyetlen növény, aminek javára válik a klímaváltozás

A szokás szerint csak augusztus 20-a után ragadnak metszőollót a gazdák, idén viszont már a hónap elején munkához láttak. Három héttel korábban kezdődött a szőlőszüret a tiszazugi földeken.

Pakainé Pusztai Nóra

Idén minden kicsit hamarabb történt a tiszazugi szőlőkben. Ennek köszönhetően a szőlőszüretet is megkezdték a gazdák.

szőlőszüret
Barcza Gábor, tiszazugi borász elmondta, a vártnál három héttel korábban kezdődött a szőlőszüret
Forrás: Beküldött fotó

– Abszolút az időjárás az ok – mondta Barcza Gábor, a Barcza Kézműves Borászat vezetője. – A korai nyár és a hosszan tartó meleg – sorolta.

Hozzátette, mindennek a hátterében vélhetően a klímaváltozás áll.

Nem várt mennyiséget hozott a szőlőszüret a Tiszazugban

A Turán mennyiségben és minőségben is kiemelkedő.

Amit a napokban szedtünk, olyat talán még nem is láttunk.

– Egyetlen fonnyadt vagy rohadt szem sincs a fürtökön, ami talán annak is köszönhető, hogy nagyon kevés volt a csapadék. Egészségesek a szőlők, nagyok a bogyók – fejtette ki. 

Idén először természetes tápoldatot is használtak, a jó termés talán ennek is betudható. Az Irsai Olivér és a Cserszegi Fűszeres már a hordókba került.

– A fehér szőlőket bogyóztuk, kipréseltük, már erjednek. A Turán, az kékszőlő, azt is lebogyóztuk, kádban héjon erjed jelenleg – magyarázta a szokásos eljárást.

Tavasszal egyébként igen nagy fagykár tizedelte meg a fürtöket, nem számítottak ilyen jó termésre, Turánból 12-13 mázsát szedtek le. Részben tehát regenerálódott a szőlő. 

– A magasabban fekvő területeinken a fagykár nem volt jelentős.

A jó termésre tavasszal ezzel együtt sem fogadtam volna.

– Az 5-10 centis hajtások levelét megcsapták a mínuszok – fogalmazott.

Amennyiben az időjárás nem változik, akkor augusztus második felében már szüretelik a Tiszazugban azokat a fajtákat, amiket egyébként szeptemberben szoktak, ilyenek például a Kékfrankos és a Malbec. Fontos, hogy ne legyen hőség és vizes sem lehet a szőlő a szüretkor, így este, illetve hajnalban dolgoznak a földeken.

szőlőszüret
Egészséges fürtöket szüretelhetnek a tiszazugi földeken
Forrás: Beküldött fotó

A borok minőségét a szőlő cukorfoka határozza meg

A cukorfokok változóak, az Irsai Olivér a vártnál alacsonyabb, a Turánnál 20 fok feletti, ami ugyancsak a jó minőséget bizonyítja. 

– Bízom benne, hogy jól sikerülnek az idei borok. A Turánnal általában nyerek díjakat, az mindig finom szokott lenni, de most kiemelkedő a minőség, ilyen szép és egészséges szőlővel még nem dolgoztam, kíváncsian várom az eredményt – magyarázta a borász.

A térségben nem mindenki örülhetett

Cibakháza környékén a homokos talajon többen is foglalkoznak szőlővel. Hegyes Zoltán, Cibakháza polgármestere is szívesen tölti idejét a gyümölcsök között. Barcza Gáborral ellentétben, ő nem számít érdemi szüretre.

– A fagykár olyan 90 százalék körüli, pedig tavasszal csak egy éjszaka volt kritikusan alacsony a hőmérséklet. A szőlő utóhajtásain a tartalék rügyekből csak apró fürtök fejlődtek – számolt be tapasztalatairól.

Zárásképp megemlítette, hogy a környéken a birsültetvényeket is fagykár sújtotta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában