Panoráma

2024.08.09. 13:55

Fotósorozat készült a lenyűgöző látványról amely a szolnoki vár tetejéről tárul elénk – galériával

Az idén május 28-i hivatalos és ünnepélyes átadása óta újra van vára Szolnoknak. No nem olyan klasszikus középkori, hanem már modern, legeslegújabb kori, melynek tetejéről lenyűgöző látvány tárul a látogatók szeme elé.

Mészáros Géza

Annyi bizonyos, hogy az addigi Hont vármegyei főispánt és koronaőrt, Nyári Lőrincet, akit I. Ferdinánd, Magyarország 37. királya 1547-ben nevezett ki Zolnock, azaz Szolnok várkapitányának, nem az a látvány fogadta a várfokról, mint napjainkban Mészáros János fotósunkat, aki gépével megörökítette a mai város látképét.

Szolnoki látképek
Lapis Dorottya, a látogatóközpont dolgozója
Fotó: Mészáros János

A Tisza és a Zagyva torkolata köré épült település az őskőkortól, a paleolitikumtól kezdődően bizonyítottan lakott volt. Növény- és állatvilága az adott éghajlathoz alkalmazva változott. A mostani látványvára közelében egykoron állott palánkvárát a hajdani török háborúk idején építették, jelenkori kinézetének alapjai, máig fennálló épületei pedig 1876-tól láthatóak, amikortól a várost ismét Jász-Nagykun-Szolnok vármegye székhelyévé választották meg...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában