Kérdések, javaslatok

2024.08.29. 17:23

A drogprevenció is szerepelt a szolnoki közgyűlés napirendi pontjai között

Fontos témákban tartottak soron kívüli közgyűlést a városházán. A szolnoki közgyűlés ez alkalommal főként a fiatalokra fókuszált, a 14 napirendi pont között szerepelt a kedvezményes diákbérlet kérdése, valamint a drogprevenció kiemelt fontossága is.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Közgyűlést tartottak Szolnokon

Fotó: Nagy Balázs

Tizennégy ponttal kapcsolatban egyeztettek a képviselőtestület tagjai csütörtökön délelőtt. A legtöbb témát érintően szinte egyöntetű döntések születtek, a további esetekben kérdések, javaslatok is felmerültek a szolnoki közgyűlésen.

szolnoki közgyűlés
A szolnoki közgyűlés fókuszában a fiatok voltak
Fotó: Nagy Balázs

Egyebek mellett a Kolozsvári úti Hársfavirág Bölcsőde újjáépítésével kapcsolatos pályázat benyújtásáról tanácskoztak. A több, mint egymilliárd forint értékű beruházás kapcsán egyhangú szavazattal a testület elfogadta az előterjesztést.

A sokak által várt témában is szavaztak a tagok. A helyi közlekedéssel kapcsolatos döntésekről, valamint a diákok jelképes árú diákbérletéről egyeztettek.

Szalay Ferenc polgármester elmondta, az előterjesztés szerint a Széchenyi városrészen a jegypénztár a postán működik majd. A szolnoki tanulók számára pedig rendkívül kedvezményes áron lesz elérhető a bérlet. Az úgynevezett jelképes, 

„kezelési költségre” csökkentett összvonalas bérlet október elsejétől a nem csak a szolnoki lakhellyel rendelkező diákok számára lesz elérhető.

Dr. Póta Sándor képviselő ezzel kapcsolatban intézett néhány gondolatot a Volánhoz. Kérdése volt, hogy praktikussági okokból megoldható-e a kétszáz forintos diákbérletek megvásárlása félére vagy egy évre előre, hogy elkerülhető legyen a hosszas sorban állás minden hónapban.

Dr. Füle István a menetrend módosításához szólt hozzá, ugyanis a Tallin körzet menetrendjéből kikerül az egyik járat, méghozzá a 16:20-as 2Y-os. Az előterjesztés szerint a szóban forgó járat 20 perccel korábban, 16 órakor indul. A képviselő hangsúlyozta, az utazóközönség által megszokott menetrend változása általában problémákat okoz. Javasolta, hogy plusz járatot iktassanak be, ám belátta, hogy ez sokba kerül, így visszalépett a javaslattól. Arra viszont felhívta a figyelmet, hogy lehetőség szerint vizsgálják két-három hónapos időintervallumon belül hogyan reagál az utazó közönség erre a változásra. A Volán képviseletében Mészáros Antal helyi közszolgáltaltás csoportvezető reagált a felvetésekre. Kiemelte, amennyiben a jövőben igény jelentkezik a negyed-, a féléves vagy éves bérletkonstrukciókra, mindenképpen bevezetik. A 2Y-os változással kapcsolatban kiemelte, várják és figyelik a visszajelzéseket ezzel kapcsolatban.

A város drogellenes stratégiájával kapcsolatban szintén tanácsoztak, noha a célokat tekintve a tavalyi irányelvek maradtak mérvadóak. A témával kapcsolatban Töreki András képviselő is megszólalt. Úgy vélte, tizennégy év alatti fiatalokkal kapcsolatban is szükséges lenne egy mérés, amely a drog, illetve alkohol kipróbálásával, használatával kapcsolatos. Ugyanis sajnos akár a városban is tapasztalható hétvégente ennyire fiatal korosztály jelenléte az éjszakai életben.

Emellett hozzátette, leginkább 

a kábítószerrel kapcsolatban a kínálatcsökkentés lenne az elsődleges stratégia

, amelyet a rendőrség igyekszik is minél hatékonyabban alkalmazni. Fürj János ezredes reagált a felvetésre, megerősítve, hogy valóban a rendőri ellenőrzés a megelőzés egyik hatékony eszköze ebben a tekintetben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában