Fertőző betegség

2024.08.01. 13:55

Szamárköhögés: már a Jászkunságot is elérte, a csecsemők vannak a legnagyobb veszélyben

Már Magyarországon is járványszerűen terjed a szamárköhögés, eddig két csecsemő halt meg a betegségben. Míg felnőttek esetében az átoltottság miatt antibiotikummal gyógyítható, a hat hónapnál fiatalabb babák esetében akár életveszélyes is lehet a szamárköhögés, ugyanis az ő szervezetükben még nem alakul ki az immunitás. Ezért a kismamáknak ajánlott beadatni a vakcinát.

Molnár-Révész Erika

Már Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is megjelent a súlyosan fertőző bakteriális megbetegedés, a szamárköhögés, mely mára már járványszerűen terjed az országban. Ez egy cseppfertőzéssel terjedő betegség, ami köhögéssel vagy tüsszentéssel könnyen terjed.

szamárköhögés
Dr. Hoksári László szolnoki háziorvos szerint a kismamáknak nagyon fontos lenne, a krónikus betegeknek pedig ajánlott a szamárköhögés elleni védőoltás felvétele
Fotó: Nagy Balázs / Forrás: MW archív

Gyermekkorban többször oltanak szamárköhögés ellen

–  Már van lehetőségünk arra, hogy a gyanús eseteket mintavétel után elküldjük vizsgálatra. Nálam még ilyen nem fordult ez elő, de a vármegyében már diagnosztizáltak szamárköhögéses esetet – válaszolta kérdésünkre dr. Hoksári László, szolnoki háziorvos.

Mint elmondta, a gyorsan terjedő szamárköhögés ellen már évtizedekkel ezelőtt elkezdték kidolgozni a védőoltást. Magyarországon 2,3,4 és 18 hónapos korukban kapják meg a csecsemők, majd 6 éves korban, és általános iskola hatodik osztályában adják torokgyík, diftéria, tetanusz oltással kombinálva. 

Nálunk igen magas, 95 százalékos a gyermekkori átoltottság, sajnos azonban a környékbeli országokból behurcolják, így el lehet kapni.

– És mint minden oltás esetében, a korral csökken a védettség a szervezetben. Egy ajánlás szerint 10 évenként újra lehetne oltani, de olyan megfigyelés is van sajnos, hogy az ismételt oltások esetében egyre hamarabb gyengül a védelem. A kisbabák azok, akik rendkívül veszélyeztetettek, ugyanis 2 hónapos korig nem kaphatják meg a védőoltást – magyarázta a szakember. 

A kismamák számára különösen fontos az oltás

Mint elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ nemrég bejelentette, hogy minden vármegyében megjelent a fertőzés.

Járványról még nem lehet beszélni, járványszerű terjedésről azonban igen.

Ezért lenne fontos a megelőzés a kismamák esetében.

– Amit most tenni kell az az, hogy kismamák a védőoltást a terhesség utolsó harmadában adassák be. A háziorvos is fel tudja írni, patikában kapható. Minden különösebb veszély nélkül megkaphatják a várandósok.

Ez azért jó, mert nemcsak a kismama védettsége fokozódik, hanem a baba is részesül a védelemben

– hangsúlyozta dr. Hoksári László.

Mint elmondta, a szamárköhögés tünetei kezdetben az általános vírusfertőzésekre jellemző náthás tünetekkel kezdődnek, orrfolyással, lázzal, majd három hét után átvált egy nagyon súlyos köhögésbe. 

Aki tüneteket észlel magán, ne menjen babalátogatóba 

– Sajnos a szamárköhögés az elején fertőz leginkább, amikor még nem is gondolunk rá, a durva köhögés pedig hat-nyolc hétig is eltarthat. A nyálkahártyát annyira meg tudja viselni, hogy későbbi hurutos betegségnél is elhúzódó köhögésre lehet számítani. Ezért lenne fontos a védőoltás, ennek beadását követő két-három hét után lehet menni babát látogatni, és aki hurutos tüneteket észlel magán, az ne menjen a kisbabák közelébe. A krónikus betegek, főleg a tüdőbetegek, a szívbetegek és a cukorbetegek pedig fontolják meg, hogy beadatják-e – mondta a megelőzéssel kapcsolatban a háziorvos.

Hozzátette, a szamárköhögés a betegség kezdeti időszakában jól gyógyítható, egy ötnapos, speciális antibiotikum-kezeléssel ki lehet pusztítani a baktériumot. Ezután a páciens már már nem fertőz, de a kínzó köhögés is így eltarthat egy darabig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában