Augusztus 20.

2024.08.17. 11:25

Kicsit fanyar, kicsit édes – cukrászmester mondja el miért is különleges az idei ország tortája

Tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Ipartestület a Magyarország Tortája versenyt. A befutó a Mákvirág fantázianevet viseli. Az ország tortáját augusztus 20-a után jászkunsági cukrászdákban is megkóstolhatják. A receptről Erdős Hanna, cukrász olimpiai bajnok cukrászmestert kérdeztük.

Pakainé Pusztai Nóra

Volt már köleses, szilvásgombócos, habcsókos az ország tortája, idén a szakmai zsűri egy mákos süteménynek szavazott bizalmat. A váci Mákvirág fantázianévre keresztelt finomság nyerte el a Magyarország Tortája 2024 címet. 

A Mákvirág torta, Magyarország tortájának egy szelete 
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

– Minden évben izgatottan várom, hogy a szakavatott zsűri mit választ – mondta Erdős Hanna olimpiai bajnok cukrászmester. Szerinte a mák a dióval ellentétben elhanyagolt sorsra jutott.

– Szinte csak karácsonykor a bejgliben találkozunk vele, az ételek közül pedig csak a mákos nudli vagy tészta kerül az asztalokra. Hátha most a torta és sütemény világába is felkapottabb lesz – mutatott előre.

Érdekes ízvilágú lett az ország tortája

Ahogy a Mákvirág tortáról a mindmegette.hu oldalon fogalmaztak, a fehér csokoládés krém mellett a fanyar fekete ribizli ízvilága is megjelenik, a piskótája mandulalisztes és mákos.

Kicsit édes, kicsit fanyar.

– A versenykiírásban is benne volt, hogy szuper-élelmiszerekből kell dolgozni, illetve volt egy alapanyagkosár, hogy miket kell tartalmaznia a nyertes tortának majd. Érdekes ízek lesznek idén, a máknak van egy kellemes fanyarsága – játszott el gondolatban az ízekkel.

Leginkább arra kíváncsi, hogy ez a torta vajon lesz-e olyan stabilan megnyerő, mint például az Őrség Zöld Aranya, ami mai napig számos cukrászda állandó kínálatába lopta be magát.

ország tortája
Erdős Hanna cukrászmester mondja el, miért is különleges az idei ország tortája
Forrás: Erdős Hanna facebook-oldala

– Minden évben megkóstolom Magyarország tortáját, legkevésbé a kölestorta jött be, a kedvencem az Őrség Zöld Aranya illetve a szilvásgobóctorta – utalt saját ízlésére az olimpiai bajnok cukrászmester, aki a korábbi évekhez hasonlóan alig várja, hogy nyilvánossá váljon a recept és otthon is elkészíthesse a különleges süteményt.

A Mákvirág a Magyar Ízek utcájában már 19-én és 20-án kóstolható, a jászkunsági cukrászdák polcaira jövőhét közepétől kerülhet.

Számos kezdeményezést hirdetnek

– Zseniális már maga a kezdeményezés, mely egy-egy alapanyag újra felfedezését teszi lehetővé, a kölest is sikerült egy kicsit visszahozni a köztudatba – mondta a Magyarország tortája felhívásról Erdős Hanna olimpiai bajnok cukrászmester. Szerinte a magyar gasztronómiát viszik előre a hasonló megméretések.

– A fagylalt vagy éppen a bejgliverseny remek, de a Magyarország étele, illetve a tányérdesszert sem maradhat ki a sorból – sorolta.

A Magyarország étele verseny döntőjét egyébként tavasszal éppen Szolnokon tartották, amelyről hírportálunk is beszámolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában