Az utca emberét kérdeztük

2024.08.01. 06:55

Korlátoznák az okos-eszköz használatot az iskolákban, ez most jó vagy rossz? – Önöket kérdeztük

Szeptember elsejétől életbe lép egy új kormányrendelet, amely jelentősen korlátozza, szabályozza a mobiltelefon használatát az iskolákban. A rendelkezés az általános és középiskolás nebulókat is érinti. Az utca emberét kérdeztük, hogyan vélekednek erről az új szabályról?

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Csendes Lujza, Szandaszőlős

– Három lány édesanyjaként úgy gondolom, hogy ennek az intézkedésnek van jó oldala is. A saját gyermekeimen tapasztalom, főleg a kicsin, aki most megy ötödik osztályba, hogy mennyire képes beszippantani őket az online világ.

Van olyan, hogy szinte "levakarhatatlan" a telefonról és komoly konfliktusok forrása, amikor szólunk érte.

A középső lányom most ballagott nyolcadikból, ő a szolnoki Kassai iskolába járt. Ott már egy jól működő rendszer volt, hogy reggel begyűjtötték a készülékeket, tanítás után visszakapták a gyerekek. Persze ha időközben szükség volt rá fontos és sürgős ügyben, megkaphatták. De mindenki ismerte és a helyén kezelte ezt a szabályt.

Csendes Lujza, Szandaszőlős
Fotó: Nagy Balázs

Farkas Gábor Péter, Szolnok

– Azt gondolom, egyelőre nincs megfelelően kiaknázva az okos eszközök és telefonok használata az oktatásban. Viszont azt nagyon helyesnek tartom, hogy iskolaidőben korlátozzák a mobilhasználatot.

Közismert tény, hogy a túlzott eszközhasználat, a képernyő folyamatos görgetése mekkora mentális, sőt fizikai károkat okozhat.

Sajnos a figyelemzavar is egyre gyakoribb probléma, emiatt mindenképpen úgy gondolom, hasznos, ha szabályozzák a telefonok használatát napközben. 

Farkas Gábor Péter, Szolnok
Fotó: Nagy Balázs

Dénes Béláné, Zagyvarékas

Nagyon helyeslem, hogy ilyen rendeletet hoztak. 

– Az én időmben sokkal nagyobb fegyelem volt, figyeltünk a tanárokra és tanultunk. Nagyon zavaró, hogy ott rezeg, jelez a készülék a közelükben, szinte folyamatosan, így nem lehet koncentrálni. Én egy pár héttel ezelőtt elkezdtem meditálni, nagyon sokat segített összpontosítani, úgy élni, hogy jó legyen és leginkább telefon nélkül, ha lehet.

Dénes Béláné, Zagyvarékas
Fotó: Nagy Balázs

Bolla Norbert, Szeged

– A KözösÉg Fesztivál miatt vagyok most Szolnokon. Amikor én voltam általános iskolás, már akkor elvették a telefonokat, főleg ha rajtakaptak, hogy használjuk.

Egyébként nem feltétlenül tartom jó dolgoknak a tiltást.

Szerintem bármilyen területen és témában az lenne hasznos és építő, ha a megtanulhatnánk a helyes használat lehetőségeit. Szerintem a felelősségteljes mobil- és okoseszközhasználat bemutatása hosszabb távon hatékonyabb lenne, mint a tiltás.

Bolla Norbert, Szeged
Fotó: Nagy Balázs

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában