Szemtanút idézünk

2024.08.11. 19:42

Huszonöt éve történt a hátborzongató esemény, nappal szállt le az éj a Jászkunságra – galériával

Huszonöt éve, 1999 augusztus 11-én fényes nappal borult sötétség Magyarországra, így a Jászkunságra is. A teljes napfogyatkozás igen ritka jelenség hazánkban, legközelebb 57 év múlva látható majd nálunk. A különleges jelenség akkor következik be, amikor a Hold a Nap és a Föld közé kerül, így rövid időre kitakarja a napkorongot.

Molnár-Révész Erika

Magyarországon ritka jelenség a teljes napfogyatkozás, utoljára 1999 augusztus 11-én láthattuk, vagyis, éppen 25 éve kémlelte az eget speciális védő szemüvegeken keresztül az egész ország. Mivel Szolnokon csak részlegesen volt látható az égi esemény, ezért egy kicsit délebbre kellett utazni az országban a teljes napfogyatkozás páratlan látványáért. 

napfogyatkozás
Éppen 25 éve annak, hogy nappal elsötétült az ég a Jászkunság felett, a teljes napfogyatkozás lázban tartotta az egész országot
Fotó: Mészáros János / Forrás: MW-Archív

Hátborzongató élmény volt a teljes napfogyatkozás 

Így volt ezzel Ujlaki Csaba szolnoki csillagász is, aki Dunaföldváron követte végig családjával a folyamatot. 

–  Az egész jelenség nagyjából másfél-két percig tartott. Délben hirtelen alkonyati derengés, esti szürkület ereszkedett a tájra. Erre a természet is azonnal reagált, a madarak elhallgattak, a tyúkok kezdtek elülni, előjöttek a szúnyogok. A lányom, aki akkor volt pici, kezdett elaludni a babakocsiban. Amikor a napfogyatkozás véget ért, a szokásos nappali mederben folytatódott minden. Furcsa, hátborzongató élmény volt...– számolt be akkor tapasztaltakról a szakember. Mint elmondta, teljes napfogyatkozás legközelebb 2081-ben látható majd Magyarországon. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában