Nemes a cél

2024.08.31. 19:55

Mesterséges gólyafészek: a szolnoki természetvédelmi egyesület kettőt telepített a napokban

A természetvédelemmel foglalkozó lelkes amatőrök és szakemberek is gyakran szembesülnek a napi szintű problémákkal, amely az ember és természet találkozási pontjainál tapasztalható. A sok közül az egyik ilyen az egyes madárfajok fészekrakása, amelyet a szolnoki természetvédelmi csapat most két mesterséges gólyafészek kihelyezésével szeretne óvni és segíteni.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Ráadásul a fehér gólya hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület már régen kifundált egy megoldást, amelyet korábban megvalósítottak. A napokban pedig ismét sikerrel végrehajtották a nem mindennapi vállalást: két mesterséges gólyafészek áll büszkén Szolnok és Újszász határában.

mesterséges gólyafészek
A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület csapata két mesterséges gólyafészket telepített a napokban. A tizenkét méteres betonoszlopokra rögzített, százötven centiméter átmérőjű fészekalappal rendelkező építmény kihelyezésében nagy rutinja van a csapatnak.
 Fotó: Facebook.com / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

– Aki természetvédelemmel foglalkozik,  nap, mint nap szembesül a rengeteg problémával, és lehetőségeihez mérten próbál segíteni – kezdte Hajdú Tamás az egyesület elnöke. Hozzátette, a mesterséges gólyafészek ötlete nem új keletű, sőt télen és tavasszal négy készült már, amelyekben aztán sikerrel költöttek a madarak.

A mesterséges gólyafészeknél a méret a lényeg

Hajdú Tamás elárulta, egy ilyen szerkezet több részből áll, minden elemnek lényeges szerep jut.
– A fészektartó acélszerkezet átmérője százötven centiméter. Ez mindenben megegyezik az áramszolgáltató által forgalmazottal, ez azonban félszer nagyobb – magyarázta Hajdú Tamás. 

Kiemelte, a nagyobb méret nagyobb biztonságot jelent a gólyákra, az elektromos hálózatra nézve is. A teljes gólyacsalád elfér benne, ráadásul a fiókák nem akarnak idő előtt kirepülni, mert kevés a helyük, így az áramütés veszélye is kisebb.

– A fészekalapot vörösfűz fonatból készítettem, két óra hossza alatt – tette hozzá a szakember.

Tábla mesél a hasznos tudnivalókról a fészkek alatt

Hajdú Tamás elárulta, a két új fészket Szolnokon és Újszászon állították fel, magánterületekre.

–  Hálózaton kívüli oszlopokra kerültek, ezeket szintén mi állítottunk a Zöld F Kft. segítségével, Az oszlopok tizenkét méteresek és betonból készültek – mondta. A szóban forgó, új típusú fészkek egyedi sorszámot kaptak, illetve egy táblát, amelyen néhány alapvető tudnivaló szerepel a madarakról, egyebek mellett költési adatok, minden évből.

–  Egy telefonszám is olvasható rajta, amelyet probléma esetén hívni lehet – tette hozzá az elnök.

mesterséges gólyafészek
A mesterséges gólyafészek hatalmas fészekalapjában kényelmesen elférhet majd egy új család minden tagja.
Fotó: Facebook.com / Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület

A cél nemes és magától értetődő

Hajdú Tamás kiemelte, természetesen az a céljuk, hogy a madárpárok elfoglalják a mesterséges gólyafészkeket és sikeresen költsenek bennük, majd sikerrel neveljék és reptessék fiókáikat.

– És ne csak az első repülésig tartson az életük, mint sok más hálózaton elhelyezett fészeknél – fogalmazott. A szakember teljesen biztos abban, hogy a szolnoki fészek gazdára talál, de az újszászi helyszínhez is komoly reményeket fűznek.

– Előbbi olyan területen kapott helyet, amelyet kimondottan sok gólya látogat, mivel a számukra kedvelt táplálékban gazdag. Nyaranta nem ritka, hogy negyven, ötven példány csemegézik arrafelé. A másik fészek szintén ígéretes helyre került, ezt az egyik egyesületi tagtársunk szemelte ki, nagyon  várjuk, hogy ez is szimpatikus legyen egy gólyapárnak – sorolta Hajdú Tamás.

A mesterséges gólyafészek elhelyezése komoly feladat, ám az elnök elárulta, már kiforrott technikáik vannak a telepítésre. A nem mindennapi eseményről készült videót Önök is megtekinthetik!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában