Magyarok Kenyere- 15 millió búzaszem

2024.08.18. 15:25

Elkészülhet a magyarok kenyere, összeöntötték a búzaszemeket – videóval és galériával

Plósz Csilla tárogatószava várta a tiszaroffi komp lejáróhoz érkezőket vasárnap délelőtt. A falunappal egybekötve tartották meg a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem búzagyűjtő-új kenyér rendezvényét.

Pakainé Pusztai Nóra

A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programot tizennegyedik éve hirdetik meg.

Magyarok Kenyere- 15 millió búzaszem
Magyarok Kenyere: Tiszaroffon jelképesen összeöntötték a begyűjtött gabonát
Fotó: Mészáros János

– Itt, a Tisza mentén több helyszínen is ünnepeltük már ezt a rendezvényt, amit elsőként Kenderesen tartottunk. Azóta elterjedt nemcsak a térségben, hanem hazánkban, sőt a Kárpát-medencében is – fogalmazott köszöntőjében Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Szervezetének és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gazdakörök Szövetségének elnöke.

A búzaösszeöntő ünnepet és az új kenyér napját idén a tiszaroffi falunappal egybekötve a folyó menti település komp lejárójához szervezték meg.. 

A program a magyar nemzet összetartozását jelképezi.

– A magyar föld, a nyelv, a történelmi egyházak, a szaktudás mind ehhez kapcsolódnak. A búzát gyűjtjük és átadjuk a rászorulóknak, tovább erősítve az egymás közötti kapcsolatot – magyarázta.

Vankóné Jekli Anikó, Tiszaroff polgármestere elmondta, a hagyományokhoz híven tavaly Tiszafüreden vette át a kezdeményezést jelképező sütőlapátot.

– Örülünk, hogy településünk része lehet a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programnak, aminek alappillérei a hit, az alázat és az önzetlen segítői jószándék. Az önkormányzat minden évben adományoz e nemes célból – fejtette ki. Hozzátette:

Vármegyénk gazdái évek óta a legtöbb búzát adják össze.

– A Kárpát -medence sok csodás tája közül a Tisza az egyik legszebb – mondta a komp lejárónál felállított színpadon F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő.

Több száz gazda csatlakozott a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programhoz

– A nehéz években, akár belvízes akár aszályos időszak is volt, a mindennapi asztalra kerülő kenyér a gazdák szorgalmának és a földnek köszönhetően megterem. A magyar gazdák nemcsak jól gazdálkodnak, hanem ha kell adnak is a szűkölködőknek, nélkülözőknek – hangsúlyozta.

A Jászkunság 900 gazdája, közel 159 tonna búzát ajánlott fel idén.

Az aratás minden földön a végéhez közeledik, az adományokat a korábban ismertetett helyszíneken augusztus 20-ig várják. 

– Jász-Nagykun-Szolnok vármegye gazdatársadalma ismét tanúbizonyságot tett arról, hogy rendkívüli felelősséggel viseltetik nem csak a saját közössége, hanem minden rászoruló magyar ember iránt – emelte ki Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A köszöntőket Szabó Márta népzenei műsora követte, majd két kistraktorral jelképesen a helyszínre érkezett a felajánlott búza. A színpadon összeöntötték az új kenyér alapanyagát, majd Szabó Richárd lelkész áldást kért és megszentelte a búzát. Tiszaroff polgármestere átadta a sütőlapátokat Kenderes és Újszász képviselőinek, jövőre ők lesznek házigazdái a programnak. A műsort hortobágyi csikósbemutató zárta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában