Kubikgödrök

2024.08.01. 11:25

Ezek lehetnének az Alföld oázisai, amik a jövő generációját is megmenthetik

A digógödrök két évszázada sokak számára tele voltak jelentéssel. Mára inkább élettel, bár az élővilág dolga még ezeken a területeken sem könnyű. A szolnoki Madárfigyelő egyesület egy új terv nyomán azonban megkísérli oázisokká alakítani a kubikgödröket, ehhez a próbálkozáshoz pedig bárki csatlakozhat.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Sajnos a növényvilág helyzete sem rózsás... őshonos állományuk visszaszorulóban van, más invazív fajokkal szemben. A legeltető állattartás javíthatna a dolgokon, de ez ma már egyre inkább eltűnőben van – kezdte Hajdú Tamás. Éppen ezért, az egyesület egyik komoly feladata, olyan nem védett besorolású területek – vagyis a kubikgödrök – megtisztítása, amelyek kiváló élőhelyek lehetnének.

kubikgödrök
A kubikgödrök újra megtelhetnek élettel. Ez sok kitartással és munkával jár, de bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez
Fotó: Hajdú Tamás

– A kubikgödrök tipikusan ilyenek. Lehet, hogy egyesek digó-vagy bágergödörként ismerik a jelenséget.

Ezek a mélyedések a folyószabályozások idejétől, a XIX. század közepétől részei az alföldi tájnak.

Ennyi idő is elég volt arra, hogy ezekben a gödrökben a környezetüktől eltérő mikroélőhelyek tudjanak kialakulni – sorolta a szakember. Hozzátette, jóval változatosabb, gazdagabb élővilág jellemzi őket. A szántóföldi mezőgazdálkodás előrehaladtával még inkább mélyült a különbség a gödrök és a környezetük élővilága között.

– Ezért az előbbit is ideje védeni, óvni – mondta Hajdú Tamás.

Változatos élővilágnak adnak otthont a kubikgödrök

– A gödrök védett állatfajok tömegét őrizhetik meg. Ízeltlábúak, puhatestűek, hüllők, kétéltűek és emlősök életterei ezek – sorolta Hajdú Tamás. Hozzátette, az élőhely típusát egy sor tényező alakítja, leginkább időjárási és környezeti vonatkozásban.

Akadnak nedvesebb, mocsár jellegű élőhelyek és vízi, vízparti életközösségek is. Az utóbbi időszakban csökkent a talajvíz szintje, bizonyos kubikgödrök kiszáradtak, sokat ismét művelésbe vontak. Ez több szempontból sem kedvező.

Egyrészt a szántóföldi élővilág sokfélesége csökken, másrészt pedig a tájban megjelenő víz nem tud hol összegyűlni

– vélekedett a szakember.

A Madárfigyelők komoly célt tűztek ki maguk elé

Az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a szántóföldi környezetben előforduló kubikgödrök emberi beavatkozás nélkül hamar elgyomosodtak, cserjék vagy éppen fák vették át az uralmat felettük.

– Igyekeztünk kidolgozni egy olyan megoldást, amellyel az élővilágnak jót teszünk, de a szomszédos gazdálkodóknak nem okoztunk kárt, például a gyommagok szétszórásával. Leginkább a szárazabb kubikgödrök növényzetének szabályozása a cél, több szempont figyelembevételével – magyarázta. A teljesség igénye nélkül az alábbi pontokat sikerült meghatározniuk:

  • idegenhonos, invázióra hajlamos lágy és fásszárú növények gyérítése
  • változatos, őshonos növények telepítése
  • védett növények telepítéséhez, szaporításhoz megfelelő engedélyek szükségesek
  • veszélyes gyomok gyomlálása még magérés előtt
  • idősebb és elpusztult faegyedek megtartása, újabb élőhely lehet belőlük
A kubikgödrök az élet oázisait jelentik a szántóföldi környezetben
Fotó: Zvara Gábor

Sok a feladat, de meghálálja magát

Hajdú Tamás elmondta, elsőre valóban kissé riasztó lehet a munka mennyisége, de a rendszeresség és a hosszútávú tervezés révén, idővel minimálisra csökken a feladatok száma. A szakember azt is elárulta, ennek a munkának a gyümölcsével már a jövő generációira gondolnak.

A digógödör projekt lényege az összefogás.

– Gazdálkodókkal egyeztetve, együttműködve haladnak a folyamatok, sőt a gödrök akár intézmény, cég vagy magánszemély számára is „örökbefogadhatók”. A megfelelő iránymutatás mellett ők gondozhatják majd az adott területet – hangsúlyozta az egyesület elnöke. Hozzátette, hosszútávon az a cél, hogy több száz hektár ismét élőhellyé változotton, az agrár sivatagok szorításában.

– Ha valaki érdeklődik a lehetőség iránt, keressen fel és megmutatom a célterületeket, amelyekből választani lehet! – hívta fel a figyelmet Hajdú Tamás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában