Atrocitások a vonatokon

2024.08.16. 11:25

Nem mindig leányálom MÁV dolgozónak lenni: menetjegy helyett olykor pofont kapnak a jegyvizsgálók

Előfordult, hogy leköpték vagy megdobálták, de volt példa arra is, hogy sörrel öntötték le a munkáját végző kalauzokat. Egyre több a jegyvizsgálók elleni támadás. Sajnos a Jászkunságban is fordult már elő atrocitás.

Rimóczi Ágnes

A kalauz kéri a menetjegyet, az utas megmutatja azt, és a közlekedési jármű halad az úton. Mindez sajnos nem mindig ilyen egyszerű, időnként az utasok agresszíven lépnek fel a jegyvizsgálókkal szemben. A MÁV-START-nál dolgozó jegyvizsgálók, közfeladatot ellátó személyek, akik elleni az erőszakos cselekedetek száma sajnos ismét növekvő tendenciát mutat.

jegyvizsgálók
Egyre több támadás éri a jegyvizsgálókat
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Emelkedik a jegyvizsgálók elleni támadások száma

– Az elmúlt pár évben jócskán csökkent, sajnos azonban 2023-ban negyven százalékos növekedés volt tapasztalható az erőszakos cselekedetek számában, tavaly 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók. 

Idén július közepéig már ötvenöt eset történt, két esetben odáig fajultak az események, hogy a munkatársak nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedtek.

 A szinte mindennaposnak számító szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték vagy megdobálták, s volt példa arra is, hogy sörrel öntötték le a munkáját végző jegyvizsgálót. Az agresszív utasok ugyanis gyakran nem állnak meg a verbális erőszaknál, hanem lökdösik, megütik, megrúgják vagy akár késsel sebesítik meg a jegyvizsgálót – számolt be a tapasztalatokról a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Nincs jegy – legtöbbször ez a konfliktus alapja

Az illetékesek kiemelték: legtöbbször az utazási jogosultságok ellenőrzésekor alakulnak ki konfliktusok, amikor az utazni szándékozó személynek nincs menetjegye vagy nem a megfelelő menetjeggyel rendelkezik, és azt a helyszínen sem kívánja megvásárolni. Ilyenkor aztán szóváltás alakulhat ki, ami sajnos alkalmanként bántalmazásig elmegy.

A bántalmazó és garázda viselkedés ráadásul a fizikai sérülések mellett lelki traumát okoz az áldozatoknak, és az utasok biztonságérzetét is rontja.

Mint megtudtuk: 2024-ben Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területén egy esetben történt atrocitás MÁV kollégával szemben.  Az eset február 28-án történt Mezőtúron, ahol a menetjegy nélküli utas tettleges becsületsértést követett el a jegyvizsgálóval szemben.

Kamerák, testkamerák figyelik a kalauzok munkáját

Felmerül a kérdés, hogyan tudnak mindez ellen védekezni a jegyvizsgálók? Fel tud minderre készülni a munkáltató?

– Például kamerákkal. Ezek nagy segítséget nyújtanak, hiszen a felvételeket a rendőrség a nyomozások folyamán fel tudja használni. A MÁV-START 169 – kép és hangfelvétel rögzítésére is alkalmas – testkamerát szerzett be az elmúlt években a jegyvizsgálók számára. A KISS és FLIRT motorvonatok beépített kamerarendszerrel rendelkeznek, és ezek mellett folyamatosan szerelik fel a fedélzeti kamerákkal a MÁV-START további szerelvényeit is. A Volánbusz járműveinek nagy részén szintén fedélzeti kamerarendszerek működnek. A járműveken kívül pedig az állomásokon is kamerarendszer figyeli a közbiztonságot – részletezték a társaság kommunikációs szakemberei.

A kamerák beszerzése, felszerelése (ideértve a testkamerákat is) ráadásul nemcsak a kollégák, de a szabályokat betartó utasok biztonságát is szolgálják.

– Visszatartó erővel rendelkeznek, illetve segítik az ilyen esetek tisztázását, utólagos bizonyítását, ezért az ilyen és ehhez hasonló biztonsági eszközök beszerzését – a források függvényévében – a jövőben is folytatni kívánjuk – emelték ki.

Minden ilyen eset után feljelentést tesz a MÁV

A MÁV-VOLÁN-csoport a munkatársai ellen elkövetett erőszak – akár szóbeli, akár fizikai bántalmazásról van szó – minden formáját elítéli, és minden egyes esetben rendőrségi feljelentést tesz. A fedélzeti-, állomási- és testkamerák segítségével, továbbá a rendőrség hathatós együttműködésének köszönhetően sikerül elfogni az elkövetőket.

A jegyvizsgálók, az autóbusz-vezetők, a mozdonyvezetők, a HÉV járművezetők és a rendészek is közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető súlyos büntetésre számíthat, tette szabadságvesztést is vonhat maga után.

A MÁV-VOLÁN-csoport célja, hogy munkatársai biztonságban végezhessék a munkájukat és egyetlen egy bűncselekmény se maradjon jogkövetkezmény nélkül.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában