Májgyulladás

2024.08.29. 06:55

Járványveszély fenyegethet Jászapátin

Hepatitis A járvány kirobbanását igyekeznek megakadályozni Jászapátin, ahol az elmúlt napokban néhány család megfertőződött a májgyulladást okozó vírussal. Az önkormányzat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtal együttműködve mindent megtesz a lakosság védelme érdekében azért, hogy túl legyenek a járványveszélyen.

Illés Anita

A Hepatitis A vírus okozta fertőző májgyulladás jellemző tünetei lehetnek: láz, étvágytalanság, gyengeség, hasi fájdalom, sárgaság, sötét vizelet és világos széklet. Lappangási ideje általában 2-8 hét. A vírus a fertőzött egyén székletével kerül a környezetbe. Széklettel szennyezett kéz, tárgy, étel, ital közvetítésével szájon át kerül egy másik ember szervezetébe. Az újonnan fertőződött ember megbetegszik és szintén üríti a vírust. Ezt a láncolatot alapos kézmosással, az élelmiszerek gondos kezelésével, valamint védőoltással lehet megszakítani – hívta fel a lakosság figyelmét a fertőző májgyulladás terjedésének megelőzésére az önkormányzat. A fertőző májgyulladás elleni védekezésről szóló tájékoztatót a város honlapján és közösségi oldalán is megosztották, miután az elmúlt napokban néhány család vélhetően Hepatitis A vírussal fertőződött meg. A járványveszély miatt kérnek mindenkit a fertőtlenítőszerek fokozott használatára. 

járványveszély
Járványveszély lehet a településen, így szakember bevonásával fertőtlenítették a Hepatitis A vírussal megfertőződött családok ingatlanjait Jászapátin
Fotó: Ifj. Pócs János alpolgármester facebook oldala

Megakadályoznák a járványveszély beigazolódását

– A vonatkozó kormányrendelet szerint folyamatos és zárófertőtlenítés szükséges az érintett családoknál. Az eljárás szakszerű lebonyolításában nyújtott segítséget az önkormányzat augusztus 23-án, pénteken és 26-án, hétfőn. Mind a négy ingatlanon megtörtént a fertőtlenítés, amit két hét múlva újra meg kell ismételni – tájékoztatta hírportálunkat Biróné dr. Boros Anikó. Jászapáti jegyzője elmondta azt is, hogy a pontos diagnózis megállapításához szükséges laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak.

Járványnak még nincs nyilvánítva.

– A fertőző betegség további terjedésének megelőzése érdekében az önkormányzat felhívta többek között a közintézmények, a kereskedelmi egységek és a Volánbusz figyelmét a tájékoztató kihelyezésére, valamint a kézfertőtlenítők fokozott használatára is. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal – tette hozzá Biróné dr. Boros Anikó, jegyző. A fertőzés terjedésének megelőzésében nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak a WC használat előtt és után, valamint étkezés, ételkészítés előtt. Tanácsos alaposan megmosni a zöldséget és a gyümölcsöt fogyasztás előtt.

A megbetegedett személyek környezetében élők megelőző célú oltása kötelező és ingyenes. 

Kötelező kézfertőtlenítést vezettek be az egyik helyi általános iskolában 

A Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtal, valamint az önkormányzattal együttműködve megtette a szükséges intézkedéseket a fertőzés további terjedésének megakadályozása érdekében – tájékoztatott közösségi oldalán az intézmény.

Felhívják a figyelmet, hogy az iskola épületébe lépéskor mindenkinek kötelező a kézfertőtlenítés, a fertőtlenítőszert az iskola biztosítja.

A szünetek végén és a mellékhelyiségek használata után szintén kötelező a kézfertőtlenítés. A takarítók a szünetek végén fertőtlenítik a tantermek kilincsét, valamint a mellékhelyiségeket is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában