Megbecsülik értékeiket

2024.08.26. 06:53

Különleges históriás fal őrzi a község történetét az őskortól napjainkig

Szászbereken is tiszteletteljes ünnep keretében emlékeztek Szent Istvánra és az államalapításra a minap. Az ünnepi eseményen egy különleges helyet avattak, ahol mostantól a településük történetének legfőbb eseményeit idézik fel.

Rimóczi Ágnes

Augusztus 20-án Szent István előtt is tisztelegve a helyi, Kisboldogasszony római katolikus templomban Szabó József László plébános celebrált szentmisét. Azután a vendégek átsétáltak a községháza nagytermébe, ahol Alapi József polgármester köszöntötte a vendégeket és a testvértelepülésük, Küküllőszéplak képviselőit. A Bársonyvirág Énekkar rövid műsora után a kenyérszentelést tartottak, majd az új kenyeret szétosztották a jelenlévők között. Mindezek mellett még egy nagyon fontos, az összetartozást jelképező pillanata volt a szászbereki ünnepnek. Históriás falat avattak...

históriás fal Szászberek
A históriás fal részlete. A fali poszter az őskortól napjainkig őrzi Szászberek történetét
Fotó: Szarvák Zoltán

Az elismert személyek neve is ott van a falon

– Az ünnepség keretében adták át a községháza megújult dísztermét. A felújítás alkalmából a település vezetősége, tisztelegve az elődeink öröksége előtt, emléket kívánt állítani a múlt kiválóságainak, illetve a település történelmi eseményeinek. Ennek szellemében készült a polgármesteri hivatal előterében a Szászberek Településért fal, melyre a Szászberek Községért díjazottainak, Szászberek díszpolgárainak, valamint az eddigi tisztségviselőknek a nevei kerültek fel. A községháza nagytermében pedig településünk idővonala kapott helyet, melyekkel újabb igényes látványosságokkal bővült Szászberek – számolt be a különlegességről Szarvák Zoltán, az idővonal készítője, az Örökségünk, Szászberek Helytörténeti Kör ügyvivője.

Ahogy kiemelte: a szükséges adatokat a helytörténeti kör tagjainak támogatásával, segítségével gyűjtötte sok-sok munkaórával, a gyakorlati megvalósítást egy társaság végezte. Érdekességként hozzátette: Az idővonalon megjelenített históriák sokféle forrásból származnak, ezek esetenként egymásnak is ellentmondóak, illetve sok esetben vita tárgyát képezik.

Szászberek idővonala az őskortól napjainkig

– A fali poszteren Zazbe­reghtől Szászberekig terjedő kronológia, az őskori leletektől napjainkig, a településünk legfontosabb történéseit ábrázoltuk

Az idővonal vizuális áttekintést ad Szászberek történelmi eseményeiről, fontosabb folyamatairól, mely egy adott sorrendben és ritmusban, tisztán és rendezetten segít az információk megjelenítésében

 – tette hozzá az ügyvivő.

Mint megtudtuk: helyszűke miatt csak harminchat eseményt ábrázoltak, de a teljes história megtalálható a Helytörténeti Kör honlapján lévő online idővonalon, mely az idővonal­poszter alján lévő QR-kód segítségével is elérhető.

Büszkék lehetnek a lakók, ha látják a históriás falat

– Bízom abban, hogy a településünk lakóit is büszkeség tölti el, ha végigtekintenek az elmúlt időszak történésein, a környékben is egyedülálló, értéket képviselő produktumon. 

– Az érték ad célt, tartást és önmeghatározást a közösségnek, és teszi cselekvőképessé azt – emelte ki az idővonal fontosságát Szarvák Zoltán. A kör ügyvivője hozzátette: nem véletlen, hogy az Örökségünk Szászberek Helytörténeti Kör jelmondata: Értékünk az örökségünk!

históriás fal Szászberek
A polgármesteri hivatal előterében látható a Szászberek Településért fal
Fotó: Szarvák Zoltán

Értéktárat szeretnének létrehozni és építeni

És mint kiderült, további terveik is vannak.

– Ezen gondolat jegyében fogjuk munkánkat is tovább folytatni

  • a „Szászbereki iskolás voltam” című kiadvány elkészítésével;
  • közösségük Értéktárának létrehozásával és lépésről lépésre történő építésével;

– hangsúlyozta. Szarvák Zoltán elárulta, hogy a nemes feladatok elvégzéséhez, továbbiak tervezéséhez várják a körbe mindazokat, akik elhivatottságot éreznek az értékek megőrzéséhez. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában