Szolnok

2024.08.05. 16:00

Elhunyt Ballabás István, a közkedvelt „Tanár úr”

A szolnoki VFMSZ-Pálfy szakközépiskola egykori népszerű műszaki tanára hetvenhét esztendősen hunyt el

Mészáros Géza

Ballabás István Kengyelen, 1947. április 23-án született, szülei egyetlen gyermekeként. Kisiparos családban látta meg a napvilágot, ahol édesapja a falu tiszteletnek és megbecsülésnek örvendő kovácsmestere volt.

Ballabás István, gyász
Ballabás István "Tanár urat" mindenki kedvelte, a VFMSZ-Pálfy szakközépiskola népszerű műszaki pedagógusa volt
Forrás: VFMSZ-tablókép

Elemi iskolái után a szolnoki Szamuely Tibor Gépipari Technikumban szerzett végzettséget, innen a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karára felvételizett sikeresen, és 1971-ben megszerezte a diplomáját.

Első munkahelye a Ganz Villamossági Művek volt, majd a Magyar Államvasutaknál is dolgozott. A gyakorlati mérnöki munkát 1973-ban váltotta fel az oktatás-nevelés szolgálatára. Ekkor került a szolnoki Vegyipari, Finommechanikai és Műszeripari Szakközépiskolába műszaki tanárnak, amely a nyolcvanas évek elején felvette a Pálfy János nevet.

A tanítás, a műhelyfőnöki feladatok mellett saját a szakmai továbbképzéséről sem feledkezett meg. A „Tanár úr” így lett mérnök-tanár, majd számítógép-alkalmazás-technikai szakmérnök, videós szakember. A Pálfy szakközépiskolában munkálkodott egészen nyugdíjazásáig, 2006-ig.

Ballabás István és élete párja, Erzsébet Budapesten ismerkedett meg az egyetemi évek alatt. Házasságkötésük, közös kengyeli életkezdésük idején, 1970. június 14-én volt, frigyükből három leánygyermek született. A család 1975-ben költözött Szolnokra, a Kertvárosba, a Gagarin utcába, amely a „Tanár úr” haláláig az otthona volt.

Diákjai rajongtak érte, precíz, fegyelmezett, de rendkívül humoros személyében atyai példát is találtak.

Ballabás István a családi feladatok és a tanítás szolgálata mellett beindította vállalkozását is, mely 1990-ben indult, majd folyamatos fejlődés és gyarapodás után 2012-től Ballabás Mechanikai Kft.-ként működött. A 2006-os nyugdíjazásával a munkáját, erejét, minden tudását a Kft. tevékeny vezetésére fordította, egészen 2018-ig, ekkor vette át a cég működtetését az új tulajdonos.

Életét unokái születése koronázta meg. Barna és Linda szeretete bearanyozta utolsó éveit. Súlyos betegsége 2022-ben derült ki, elfogadott minden orvosi segítséget. Nagy lelki erővel, állhatatosan élte mindennapjait, örült családtagjainak, a barátoknak és a Szandaszőlősi Református Egyház Küzdött mindvégig, míg 2024. július 20-án hazahívta minden élők Ura.

Elhunyt Ballabás István
Ballabás István 1973-ban került a szolnoki Vegyipari, Finommechanikai és Műszeripari Szakközépiskolába műszaki tanárnak
Forrás: VFMSZ-tablókép

A szolnoki Kőrösi úti református temetőben történt július 29-i temetésén – amelyen a családtagok, barátok, pályatársak és volt diákok is búcsúztak a Szolnok-Szandaszőlős Református Közösség gyülekezeti tagjától, Ballabás Istvántól – Bárány György lelkipásztor mondott gyász-istentiszteletet, és az Il Silenzió (élő) trombitaszólamai csendültek fel...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában