Alacsony vízszint

2024.08.24. 08:30

Újra felszínre tört a szolnoki félsziget – megmutatjuk

Újabb különleges látványt teremtett a Tisza alacsony vízállása. Egy félsziget rajzolódott ki a folyóban Szolnokon a belvárosi híd egyik pillérjénél.

Rimóczi Ágnes

Örülhettek a természetjáró felfedezők. Szolnokon a hídlábánál az elmúlt napokban egy félszigetet figyelhettek meg.

félsziget homokpad Szolnok
Az elmúlt napokban újra előbukkant a szolnoki félsziget. A Tisza-híd lábánál lévő homokpad mostanra süllyed
Fotó: Nagy Balázs

Újra felbukkant a szolnoki homokpad

Bár maga a tény, nem örömteli, ezzel együtt csodás természeti jelenséggel örvendeztet meg minket a folyók alacsony vízállása. Hírt adtunk már a cibaki homokszigetről, a látványosan alacsony vízszintről Vezsenynél. Arról is írtunk, hogy újra előbukkantak a török kori híd maradványai Szolnokon a belvárosi Tisza-hídtól nem messze. A szőke folyó feletti átkelő másik különleges látványt is a szemünk elé tárt. Az elmúlt napokban egy homokpad rajzolódott, majd egyre jobban „ tört a felszínre”. A méretes „félsziget” a híd Szandaszőlős felőli oldalán lévő pillér mellett bukkant elő a vízből. 

Hírportálunk fotósa csütörtökön örökítette meg fényképeken a homokpadot, amit egyébként két évvel ezelőtt is lencsevégre kapott.

Emelkedik a vízszint, süllyed a félsziget

A Tisza vízszintje azóta már emelkedett, a Tisza-tóból „elengedett” víz hatására mostanra több mint negyven centiméterrel magasabb, mint három nappal ezelőtt volt. 

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint pénteken délelőtt tizenegy órakor mínusz 236 centiméter volt a Tisza vízállása Szolnoknál.

 Hogy az elkövetkező napokban hogyan alakul, kiderül. Mindenesetre, ha valaki nem látta ezt a „városközponti” homokpadot, itt most megcsodálhatja.

félsziget homokpad Szolnok
A félsziget mostanra szépen lassan újra víz alá kerül
Fotó: Nagy Balázs

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában