Története van

2024.08.12. 18:08

Emlékek fája: az újszászi tölgy is esélyes az Év fája címre

Nem kell, hogy a legszebb és legnagyobb legyen. Nem kell, hogy a legöregebb legyen. Az a fontos, hogy története legyen és fontos szerepet töltsön be a környezetében lévő emberek életében. Az újszászi Emlékek fája ilyen. Nem véletlen, hogy közel száz esztendős tölgy döntős az Év fája versenyében.

Rimóczi Ágnes

Zajlik az Év fája verseny. A természetvédelem fontosságára irányuló vetélkedő egyik döntőse az újszászi Emlékek fája, melynek különleges története van.

Emlékek fája Újszász
Az Év fája verseny egyik döntőse az újszászi Emlékek fája. Alatta még szerelmek is szövődtek...
Fotó: evfaja.hu

Az Év fája verseny a természet értékére hívja fel a figyelmet

2002-ben Csehországból indult az Év Fája verseny, Magyarországon 2010-ben rendezte meg először az Ökotárs Alapítvány.  A szervezet ezzel a közvetlen környezetünkben élő fákra és a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora, szépsége és mérete nem fontos, előny azonban, ha őshonos, közterületen áll, vagy a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 10-12 döntőst választ.

Az Emlékek fája kilencvenöt éve áll az újszászi téren

A döntősök között idén ott van az újszászi, kilencvenöt esztendős Emlékek fája. A gyönyörű tölgyet 1929. október 6-án ültették az akkori Schader iskola udvarán.
– Schader Ede tanító az akkori negyedik osztályos elemisekkel ültette a fát az akkori iskola sarkán az aradi vértanúk kivégzésének nyolcvanadik évfordulójára. Újra eltelt közel nyolcvan esztendő, amikor Norman László, aki annó ott volt a negyedikes diákok között, egy helytörténeti jelentőségű dologra hívta fel az önkormányzat figyelmét. Elmesélte a fa történetét, az egykori iskola épületének bontása kapcsán kérte, hogy őrizzék meg a növényt és felvetette, hogy egy emléktábla kerülhetne a fa mellé – számolt be a különleges tölgyfa történetéről Berzi-Gonda Adrienn. A Városi Művelődési Ház és Könyvtár vezetője hozzátette: a táblát 2009. október 6-ára készült el, avatásán a népes megjelentek között ott volt a fa ültetésénél segédkező három „öregdiák": Homonnai Imre, Nagy József és Normann László is. Az emléktáblát Normann László leplezte le.

Emlékek fája Újszász
2009-ben táblát is „kapott" az újszászi Emlékek fája
Fotó: evfaja.hu

Történetek kötődnek a méretes kocsányos tölgyhöz

Mint megtudtuk: éveken át a fa mellett emlékeztek meg az aradi vértanúkra. Az óvodások és kisiskolások itt gyűjtik a makkot a kézműves foglalkozáshoz. Ez az őshonos fa mai napig árnyékot ad a közeli bolt vásárlóinak, miközben árnyékában szerelmek is szövődnek. Az újszászi tölgynek tehát valóban különleges története van, méltó lehet az Év fája címre is.

A Bajcsy- Zsilinszky utcában álló kocsányos tölgy idén 95 éves lesz, közel harminc méter magas és a törzskerülete eléri a 300 centimétert is.

Az Év fája versenyben egy másik vármegyei fa is döntős. Tiszagyenda platánja is esélyes még a címre, a kastélyt körülvevő arborétumszerű parkban álló növény a település életében az élni akarás, a megújulás, a túlélés jelképévé vált.

Az Év fája címre jelölt fák szeptember 30-ig várják a szavazatokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában