Ámulatba ejtő

2024.08.10. 19:39

Sci-fibe illő drónok kápráztatták el a látogatókat a szolnoki RepTárban – videóval, galériával

Immár negyedik alkalommal rendezték meg a RepTár Drone Day-t Szolnokon. Egészen apró szerkezetektől a tekintélyt parancsoló méretű berendezésekig, rengeteg drón repkedett a Szolnoki Repülőmúzeumban a repülőgépek és látogatók felett.

Rimóczi Ágnes

Megsokszorozódott a repülő szerkezetek száma szombaton a Szolnoki Repülőmúzeumban. Az állandó kiállítás keretében látható repülőgépek, helikopterek mellett és között csak úgy cikáztak a kisebb-nagyobb drónok. Nem véletlenül, ez a nap róluk szólt a RepTárban. Az intézmény a Drone Hungaryvel együttműködve immár negyedik alkalommal rendezte meg a RepTár Drone Dayt. Drónok, repülés, innováció – ezek voltak főszerepben.

drón
Érdekes programon vehettek részt az érdeklődők
Fotó: Mészáros János

Drónok kicsiben és nagyban

Egész napos programmal várták a látogatókat az eseményen. A múzeum élményelemein kívül, így a 4D mozi, a szimulátor, a csúszópálya, a 3D karika és a Pilótapont mellett számos érdekes bemutatóval készültek a kiállítók.

A látogatók közelről ismerkedhettek meg a videós, rendőrségi, katonai, mezőgazdasági és versenydrónokkal. Az egyik mezőgazdasági drón egy bemutató keretében ezúttal csak tiszta vizet szórt a földre (na meg kicsit a látogatókra, ami jól is esett a nagy melegben), de az érdeklődők megtudhatták, hogy élesben permet-, és növényvédőszereket juttat el a megfelelő helyre. A tekintélyes méretű szerkezet óránként akár 1300 kilogramm anyagot tud kibocsátani. Vele szemben voltak egészen apró, akár egy gyerektenyérben elférő drónok. Mérettől függetlenül mindegyikre igaz volt, hogy nagy érdeklődés övezte a szerkezeteket.

Sugárhajtóművet is beindítottak, volt is hangja rendesen

Számos további adatot lehetett megtudni a drónokról, a kiállítók hiteles és megbízható információkat adtak a repülés rejtelmeiről és a jogi szabályozásokról. A legbátrabb látogatók drónpilótaként is kipróbálhatták magukat. 

A nap folyamán több alkalommal is beindítottak egy METEOR-3MA gázturbinás sugárhajtóművet, ami a hangerejével vívta ki a látogatók csodálatát. Tanúsíthatjuk, hogy aki a közelében volt, jobban tette, ha befogta a fülét. Ellenben a szemeket jó volt nyitva tartani, mert megannyi érdekességet lehetett látni, bármerre járt-kelt a vendég a múzeum területén. 

A MH Kiss József 86. Helikopterdandár közreműködésével a YAW2 VR szimulátort is ki lehetett próbálni, egy drónra szerelt kamerán keresztül pedig különleges szemszögből lehetett megcsodálni a területet a Drone Eye program keretein belül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában