Ön is adhat vért!

2024.08.13. 12:48

Életveszélyben van Bene-Kis Gabriella, rengetegen adnak vért, hogy megmentsék

Egyre érkeznek a véradók a szolnoki véradó állomásra. Sokan hallották mi történt az abonyi származású rendőrnővel és egy emberként fogtak össze Bene-Kis Gabriella életéért.

Rózsa Róbert

– Ma sokan jönnek Abonyból – jelentette ki egy hölgy kedden, a szolnoki véradó állomáson, miközben tárcájából előkereste a véradáshoz szükséges iratokat. Nem tévedett. Már a reggel nyolc órai nyitáskor annyian voltak a Tószegi úti állomáson, hogy a váróban nem jutott mindenkinek ülőhely. És igaza volt abban is, hogy sokan érkeznek majd Abonyból vért adni. Hogy még pontosabbak legyünk: Bene-Kis Gabriella miatt jönnek vért adni.

Bene-Kis Gabriella, szolnoki véradó állomás, Abony, véradás, összefogás, Tószegi út
Az abonyi Speckner Anna életében először adott vért kedden, a szolnoki véradó állomáson. Bene-Kis Gabriella felépülését szeretné támogatni vele
Fotó: Rózsa Róbert

– Önök érkeztek Abonyból? – kérdeztük egy ötfős társaságtól. Igennel feleltek.

– Bene-Kis Gabriella miatt? – tudakoltuk. Mind miatta jöttek.

Az életveszélyben lévő rendőrnő, Bene-Kis Gabriella javára gyűjtenek

Hogy miért, arról hírportálunk hétfőn számolt be. Az abonyi származású Bene-Kis Gabriellát, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrét baleset érte, és életveszélyes állapotban szállították a Honvéd Kórházba, ahol sürgős műtétek várnak rá. Azokhoz pedig vér kell, sok vér.

A vármegyei rendőrség közleményben kérte, hogy aki tud, segítsen bajtársukon. Az abonyi önkormányzat pedig habozás nélkül ingyenes buszjáratot szervezett Abony és a szolnoki véradó állomás között.

Bene-Kis Gabriella
Forrás: Beküldött fotó

Ezzel a járattal érkezett az általunk megkérdezett csoport is, akik közül egyébként senki nem ismeri személyesen Gabriellát. Mégis úgy érezték, segíteni szeretnének.

– Ha velem történne hasonló, én is örülnék, ha kapnék valakitől vért.

Fontos, hogy segítsünk embertársainkon

 – összegzett egyikük, Ábrahámi Máté. A rendőrnővel történtekről elmondásuk szerint nem tudnak sokat, annyit csak, hogy egy tűzesetnél égett meg Gabriella.

Hogy érte egyébként mekkora az összefogás, jól mutatja az is, hogy nem csak szervezett csoportok érkeztek segíteni neki.

Volt egymaga Szolnokra autózó abonyi, volt egykori kolléga, de találkoztunk olyan szolnokival is, aki szimplán hallotta, hogy segítségre van szükség.

Voltak köztük rutinos véradók és első véradók egyaránt, és mind azzal a céllal léptek be a szolnoki véradó hófehér falai közé, hogy hagyjanak ott némi vöröset, ami most Gabriellának az életet jelentheti.

Ritka az ilyen összefogás

Hogy mindig ilyen sokan vannak-e a véradásokon, arra a helyszíni szakemberek azt mondták, változó.

Az viszont korántsem gyakori, hogy ehhez hasonló szervezett összefogással próbálják segíteni valakinek a vérellátását.

Mint az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) érdeklődésünkre közölte, évente néhány alkalommal találkoznak ilyen kezdeményezéssel. Kiemelték, ezek fontos szerepet játszanak a véradás népszerűsítésében, és adott esetben jelentős mértékben növelhetik a véradók számát is. Hozzátették viszont, hogy az ellátás biztonságát elsősorban az előre megszervezett vérgyűjtési események garantálják.

A szervezett véradások egyébként nem térnek el a hagyományos véradásoktól, az alkalmasság elbírálása és a véradás folyamata minden esetben megegyezik a megszokott eljárással. Ugyanakkor, ha váratlanul nagyobb csoport érkezik, akkor az OVSZ szerint hosszabb várakozási időre lehet számítani.

Az akció egyébként nem terheli túl az rendszert. Mint az OVSZ tájékoztatott, az ilyen eseteknél előzetesen egyeztetnek a jelentkezők várható létszámáról és csoportos érkezés esetén annak tervezett időpontjáról. Minden vérellátójuk kapacitása lehetővé teszi a hasonló esetek biztosítását, így nincs szükség plusz szakemberek vagy felszerelés irányítására egy adott véradó állomásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában