Verseny

2024.08.04. 11:34

Abonyi Vágta: minden eddiginél színesebb programokat kínált a Nemzeti Vágta előfutama - videóval,galériával

Éjszakai fogathajtás, vidám zenés produkciók. Így vette kezdetét péntek este a Nemzeti Vágta előfutamaként megrendezett Abonyi Vágta. Szombaton egyebek mellett főzőverseny, rekordkísérlet, búzagyűjtés, csikós bemutató és zenés lovas műsor is színesítette a programot. A futamok mellett kocsitoló versenyt is rendeztek, melynek győzetese a házigazda Abony lett.

Molnár-Révész Erika

Már reggel 8 órakor elkeződtek az idei Abonyi Vágta és Vágtafesztivál szombati programjai a Parkerődben. Az eseményen sor került a Magyarok Kenyere Alapítvány búzagyűjtő ünnepségére, és számos színpadi produkció is szórakoztatta látogatókat.

Abonyi Vágta
Az Abonyi Vágta előfutamán három kategóriában indultak a versenyzők. A rendezvény a futamok mellett számos izgalmas programot tartogatott. 
Fotó: Nagy Balázs

Sikeres rekordkísérlet helyszíne volt az Abonyi Vágta 

Mindeközben ötszáz literes, hatalmas üstben főtt a csikós tokány, összesen 350 adag. Országos rekordkísérletre készült Csányi Sándor gulyáskirály és csapata.

– Titka a jó füstölt szalonna, háztáji alapanyagok, a minőségi marhahús, mert ez most abból készült, 85 kilogrammot használtunk fel hozzá – mondta főzés közben Temesközi-Kovács Ilona abonyi származású mesterszakács. 

Minden eddiginél több programot kínált a rendezvény

– Ez már a harmadik Abonyi Vágta, ami a Nemzeti Vágta előfutamának számít. Korábban a térségben más településeken rendeztek előfutamot, de mi már harmadjára tudjuk megrendezni. Számunkra ez azért fontos, mert egyrészt egy színvonalas rendezvény tudunk a városba hozni, másrészt egyéb programokat is tudunk hozzá kapcsolni, legyen az a Vágtafesztivál, a kézműves termékek megjelenése, illetve az esti szórakoztató rendezvények, például a péntek esti fogathajtó verseny– mondta Csanádi Csaba, az Abonyi Városfejlesztő Kft. ügyvezetője. 

Lelkes gyermek és felnőtthuszárok versenyeztek a továbbjutásért

Délelőtt már sor került a vágta előfutamaira is, három kategóriában mérték össze gyorsaságukat a lovasok. Ebből huszárgyerek, kishuszár és egy felnőtt, vagyis nagyhuszár kategóriában indultak a versenyzők. A tét, a döntőbe, majd a Szilvásváradon rendezett Nemzeti Vágta mezőnyébe jutás.

A mindössze 10 éves Holczer Hanna a gyermekhuszár kategóriában indult, az előfutamon jól teljesített, a döntőbe jutott. Egy éves kora óta lovagol, lovával március óta készült a versenyre.

– Hatalmas élmény az, hogy összekapcsolódhatok a társammal, aki egész életében meg fog engem ismerni. Nem tudnám magam elképzeni pldául bringázni, nekem a lovam a mindenem – mondta Hanna. 

A színes, izgalmas programokat este Balkan Fanatik koncert zárta. A Nemzeti Vágtába továbbjutó versenyzőkről a későbbiekben számolunk be. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában