Fejlesztés

2024.07.20. 13:00

Valóra válhat az Ady Endre úti álom: kezdődik a vízhálózat-rekonstrukció Szolnokon

Hosszas előkészületi munka után végre megkezdődik a várva várt vízközmű-fejlesztés Szolnokon. A kivitelezési munkák a város legproblémásabb térségében, a belvárosi Ady Endre úton indulnak el, napokon belül – számolt be hírportálunknak a projekt részleteiről Szalay Ferenc polgármester.

Mészáros Géza

Mint köztudott, a jászkunsági vármegyeszékhely felszín alatti ivó- és szennyvíz-hálózata jelentős részének kora közel hatvan-nyolcvan esztendős. Az infrastruktúra elérte működési határának végét, és vannak szakaszok, melyek már nem tudják meghibásodás nélkül kiszolgálni a város igényeit. Most elkezdődhet a régóta várt vízhálózat-rekonstrukció.

vízhálózat-rekonstrukció
Vízhálózat-rekonstrukció: először az Ady Endre úti, felszín alatti víziközmű-hálózatot fogják korszerűsíteni
Fotó: Nagy Balázs

Hajdanán húsz-harminc év működésre tervezték a víziközmű-rendszert

A második világháború után nagyon sok helyen alkalmaztak eternit-, azaz azbesztcement-csöveket – így Szolnokon is –, melyek ugyan nem korrodálódnak, azonban a természetes talajmozgások, a megnövekedett felszíni járműforgalmi terhelés, illetve az elöregedés következtében ezen szerelvények állandó használatakor egyre gyakrabban keletkeznek csőtörések. Ez a rendszer általában néhány tíz évet bír ki.

Azonban a '80-as években lefektetett PVC-műanyag ivóvízcsövek is hajlamosak kisebb talajmozgás esetén hosszában repedni.

Az elmúlt évektől kezdődően Szolnok több városrészében mind inkább sűrűbben jelentkeztek felszín alatti vízhálózati csőrepedések, melyek folyamatos bosszúságot okoztak a vízszolgáltatást igénybe vevő ott élőknek, az arra közlekedőknek, továbbá a szolgáltató VCSM Zrt. munkatársainak, és mindezek által a városvezetésnek is.

Szolnoki Ady Endre úti víziközmű-fejlesztés
Az Ady Endre úti vízhálózat-rekonstrukció első üteme a Boldog Sándor István úttól kezdődik és az Eötvös téri körforgalomig tart
Fotó: Nagy Balázs

A közel 700 milliós beruházás munkálatait két ütemben végzik el

Lantos Csaba energiaügyi miniszter értően állt a szolnokiak régóta húzódó problémájához. 

Összesen 682 millió forintos állami támogatásból hamarosan megkezdődik az Ady Endre úti víziközmű-rekonstrukció.

A kivitelezés két ütemben zajlik majd. Először a belvárosi piactól, a Boldog Sándor István úttól a Kolozsvári, a Gárdonyi, a Vécsey, a Batthyány és a Pozsonyi, valamint a Sarló és a Gerle utcákat, utakat érintően, egészen az Eötvös téri körforgalomig zajlanak majd a kivitelezési munkálatok. Ezt követően a Pólya Tibor út és a dr. Kronberg János utcától kezdődően a vásárcsarnokig folytatódik a fejlesztés – magyarázta az ütemtervet Szalay Ferenc.

A polgármester elmondta, a közeljövőben kezdődő munkálatok során az Ady Endre út adott szakaszain a szakemberek a külső sávban dolgoznak, melyen a burkolat-helyreállítást a felbontás és a víziközmű-csere után természetesen elvégeznek.

Az építési szakaszokon a jelzőlámpák sárga villogó üzemmódban működnek majd a munkálatok idején.

Szolnoki Ady Endre úti víziközmű-fejlesztés
Az Ady Endre úton az útburkolatot a külső sávban bontják fel, ezért a kivitelezés befejezéséig forgalomlassulásra kell számítani
Fotó: Nagy Balázs

A városvezető kérte a járművel arra közlekedőket, hogy ha tehetik, a torlódások elkerülése végett inkább más útvonalat válasszanak. Amennyiben nincs más alternatíva, és csak erre tudnak közlekedni, úgy tegyék azt fokozott óvatossággal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában