Vándorgyűlés

2024.07.03. 12:25

Innovatív vízgazdálkodási megoldásokkal ismerkedtek a szakemberek

A Magyar Hidrológiai Társaság 41. alkalommal szervezte meg országos vándorgyűlését. A nagyszabású szakmai rendezvénynek a Debreceni Egyetem Szolnok Campusa ad otthont. A plenáris nyitóülést egyebek mellett a vízgazdálkodást is érintő pódium-, majd szekcióbeszélgetések követték szerdán.

Pakainé Pusztai Nóra

A Magyar Hidrológiai Társaság a XLI. Országos Vándorgyűlését a Szolnoki Területi Szervezettel közösen a jászkunsági vármegyeszékhelyen, a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán rendezte meg. A szerda délelőtti plenáris ülésen az elnöki megnyitót dr. Váradi József az MHT társelnöke tartotta. A szervezet múltjára és a jelent meghatározó változásokra és átalakulásokra is kitért. Kiemelte, hogy rendhagyó módon idén pódiumbeszélgetésekkel kezdődik a konferencia, mely teret és lehetőséget ad a vélemények és a különböző álláspontok tisztázására a vizet a tájba témakörben.

vízgazdálkodás
Dr. Váradi József, az MHT társelnöke tartotta a vádorgyűlés megnyitóját 
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

A vízgazdálkodás kerül fókuszba

Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára elmondta, a vándorgyűlés hívószavai a vízkárelhárítás, a vízkészlet-gazdálkodás, a területi és települési vízgazdálkodás, a vízhasználat és környezete, illetve a mesterséges intelligencia, digitalizáció szakterülete.

– A konferencia találkozási pont, ami lehetőséget ad a szakembereknek, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, kutatásuk eredményeit, kérdéseket tegyenek fel – foglalta össze a gyűlés célját.

Szerinte a víz a mindennapjaink kérdéseit áthatja, ilyenek például az éghajlatváltozás, árvizek, aszályok, élelmiszerbiztonság, önellátás.

– A vízgazdálkodásban is innovatív, hosszútávú és fenntartható megoldásokat, utat kell választani – hangsúlyozta.

Elindították a csatornarekonstrukciós programot Szolnokon

Szalay Ferenc polgármester visszatekintett egy évvel ezelőttre, amikor a győri vándorgyűlésen megtapasztalta a vízügyi szakma erősségét, szerethetőségét, melyet a korrektséggel és konstruktivitással egészített még ki.

– Szolnok kapcsolatban van a vizekkel, élmények kötnek a folyóinkhoz – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy elindították a város ivóvíz- és csatornahálózat rekonstrukciós programját.

A klímaváltozásra is kitekintettek 

Az MHT 2024. évi nívódíjainak átadása után Sipos Katalin, a WWF Magyarország Alapítvány igazgatója a Vízgazdálkodás a klímaváltozás korában – Megérthetik-e jobban egymást a vízügyesek és a zöldek? címmel tartott előadást. V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkár, Energiaügyi Minisztérium: Korszakok határán – átalakulóban a víziközmű ágazat témában beszélt a hallgatósághoz. 

vízgazdálkodás
A vízgazdálkodás témakörét is érintette beszédében Réthy Pál helyettes államtitkár
Fotó: Molnár Ádám

Nemzetközi tapasztalatokból meríthetnek ötletet

A következő napok szakmai előadásokra, vitákra, egyeztetésekre adnak lehetőséget. 6 témakörben cserélnek eszmét a résztvevők. A szakemberek a nemzetközi tapasztalatokkal is megismerkedhettek. A meghirdetett határidőig 137 dolgozattal jelentkeztek a vízügyben tevékenykedők, ami jelzi, hogy a vándorgyűlés iránti szakmai igény változatlan jelentőségű. A helyszínen 18-20 anyagot előadás formájában is meghallgathattak az érdeklődők.

A rendezvény idejére szakmai kiállítást és helyi programokat, a harmadik napon pedig tanulmányi kirándulást szerveztek.

Előremutató fejlesztésekben gondolkodnak

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója beszédében elmondta, az ágazatnak az elmúlt évtizedekben inkább követő, mint fejlesztési tevékenysége volt. 

– A bázisok megszűntek, így belülről kell kifejleszteni a szakembereket, akik a jövőt meghatározzák. A Magyar Hidrológiai Társaság olyan civil szervezet, ami ezeket a kezdeményezéseket kontrollálja és ezt igényli a szakma– emelte ki a vándorgyűlés legfőbb célját.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában