Összefogás

2024.07.27. 15:30

Városszépítő tábor Martfűn – vajon idén szervezték az utolsót?

A martfűi táborozók mindenki megelégedésére dolgoztak. Pihenők felújításával, zöldterület rendezéssel telt a városszépítő tábor. A helyi egyesület tizedik alkalommal várta a lelkes általános és középiskolásokat, akik tenni akarnak a település szépségéért.

Pakainé Pusztai Nóra

Általános és középiskolások, valamint felnőttek összesen huszonnégyen vettek részt a Martfűi Városszépítő Egyesület tizedik táborában. Vinczéné Balogh Magdolna, a szervezet elnöke a város honlapján számolt be a városszépítő tábor egy hetének eseményeiről.

városszépítő tábor, faültetés, fásítás
Fát ültettek az elmúlt tíz év városszépítő táborainak emlékére Martfűn 
Forrás: Martfű Média

– Dolgoztunk a Tisza parti pihenők felújításán, a Keszlerffy Kúriánál lévő Kövér keresztnél, a sportpálya sarkainál lévő „háromszögeknél”, a művelődési központban és a strandon. Minden munkához személyre szabottan jelöltük ki azokat, akik elvégezték. Mindenhol rendben, megelégedésre dolgoztunk, akár gyomlálásról, akár színházterem takarításról volt szó. S a délutánok: azok megint változatosak, érdekesek voltak – foglalta össze.

A kisújszállásiak ötlete nyomán szerveztek először városszépítő tábort Martfűn

– Amikor – hozva az ötletet a Kisújszállási Városvédő és -Szépítő Egyesülettől – felvetődött, hogy Martfűn is szervezzünk városszépítő táborokat, teljesen ismeretlen volt az elképzelés, hogy gyerekek délelőtt közterületen városszépítő munkát végezzenek, majd délután a játék, kirándulás, különböző programok legyenek a főszerepben – tekintett vissza a kezdetekre. 

Többen az ötlet mellé álltak, a város vezetése mellett a támogatók, a szülők és a gyermekek is bizalmat szavaztak az elképzelésnek. 

– A gyerekek közül sokan velünk maradtak, nemcsak egy hétre, hanem évente visszatértek hozzánk. Remek érzés látni a kisgyerekekből diplomás felnőtté vált régi táborozóinkat! – emelte ki.

A tíz év emlékére fát ültettek

A Martfűi Városszépítő Egyesület az általuk 10 éven keresztül szervezett városszépítő táborok emlékére ültetett egy emlékfát a helyi művelődési központ parkjába a minap. 

Remélik, hogy az emlékfa sokáig díszíti majd a várost, emlékeztetve a lakosokat és azok leszármazottjait egy lelkes városszépítő csapat azon tevékenységére, amely próbálta szebbé tenni a települést, kicsit tanítva a gyerekeket a fizikai munka fáradtságos, de alkotó voltára. Hozzátette: ez a fa húsvétkor remek tojásfa lehet, ha az óvodástól a nagyszülőkig szép, színes tojásokkal feldíszítik, és ezzel egy új színfoltot teremtenek Martfűnek.

– Csodás táborozóink voltak! Kedvesek, vidámak, de felelősségteljesek! Az idei tábor abban különbözött a többitől, hogy az utolsónak szántuk. 10 év nagy idő. Nem csak diplomások lettek az első táborozóink, de a tábort bonyolító városszépítők is idősebbek lettek ugyanannyival. Meg kell vallani, hogy kisiskolás, középiskolás, szülők egyöntetűen tiltakoztak a döntés ellen. Jól esett – mondta. 

Még nem biztos, hogy az idei volt az utolsó...

A következő hónapokban felmérik a változó körülményeket, hiszen a városban is egyre több tábor van, amik leginkább szórakozást és nem munkát kínálnak. A folytatás bármilyen formájú lehetőségéről később döntenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában