Régészet

2024.07.03. 06:52

Szenzációs lelet: nem mindennapi dolgot rejtett a föld Martfűn – az őskorból származik?

Optikai kábeleknek szánt árok ásása közben bukkantak egy rendkívül érdekesnek tűnő régészeti leletre Martfűn, a Kövérmajornál. A szenzációs lelet az őskorból származhat.

Pakainé Pusztai Nóra

Mali Péter, a Damjanich János Múzeum régésze vizsgálta meg a leleteket

Forrás: Martfű Média

Építési munkák közben csontokra lettek figyelmesek a munkások a minap Martfűn, a Kövérmajornál – számoltak be a nem mindennapi felfedezésről a település honlapján. Ahogy írják, az ásó először egy koponyába ütközött, a kivitelező azonnal leállította a munkálatokat, és értesítette a hatóságokat. A szolnoki Damjanich János Múzeum régészei hamarosan a helyszínre érkeztek, meg is kezdték a szenzációs lelet vizsgálatát.

szenzációs lelet,martfű,régészet,őskor
Egy koponyában akadt meg az ásó, szenzációs leletre bukkantak Martfűn 
Forrás: Martfű Média

Több ezer éves lehet a szenzációs lelet

– A szakemberek alapos feltárást végeztek a területen, úgy sejtik, hogy a talált csontváz őskori eredetű, az előzetes vizsgálatok alapján több ezer éves lehet – közölték.

A csontok környezetében kerámia töredékeket is találtak, melyek rengeteg információval szolgálhatnak Martfű korai történetéről.

A bronz- vagy az újkőkorból származhat

Mali Péter régész úgy nyilatkozott, a csontváz pozíciójából arra lehet következtetni, hogy rendes temetkezés során került földbe a test, a jelek az őskor idejétre utalnak. Gyanakszik arra, hogy talán bronzkori, vagy újkőkori a lelet. 

– Körülbelül 170 centiméter lehetett, gyenge izomrostokkal, ha tippelnem kellene, azt mondanám, férfi volt. A koponya további vizsgálatával biztosra mondhatjuk a nemét – tette hozzá a szakember.

Megtisztítják a szolnoki múzeumban

Úgy tudjuk, a megtalált leletet elszállították, a múzeumban megtisztítják, de további vizsgálatoknak egyelőre nem vetik alá. 

A csontváz mellett egy állati fogból faragott mintával díszített hosszúkás gyöngyöt is találtak, mely feltételezhetően a halott nyakláncán függött. Ez is hozzájárulhat a kormeghatározáshoz

 – vélekednek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában