Aggódnak érte

2024.07.24. 14:14

Egy egész városrész szorít érte: az életéért küzd a Széchenyi lakótelep Morzsija – videóval

Sokan aggódtak az elmúlt napokban a városrész nagy kedvencéért. A Széchenyi lakótelep Morzsija nincs túl jól, a minap életmentő műtéten esett át. A békés, tizenegy esztendős „kisöreg” jelenleg a Szolnok Városi Állatotthon Alapítványnál lábadozik. Fájdalmai jelenleg még erősek, ráadásul sajnos az állatorvosok további problémákat is feltártak a nagybeteg négylábúnál.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Morzsi történetének pontos eredetét homály fedi. Tizenegy éve ismerjük őt, a Széchenyi városrész mögötti tanyák egyikén élt egy férfival. Amikor ő elhunyt, az eb mindig odaszegődött valaki mellé, végül valahogy a közösség kutyájává avanzsált, a Széchenyi lakótelep Morzsija lett belőle – kezdte Keskenyné Dobos Krisztina, az állatotthon vezetője. Hozzátette, legutóbb egy másik „hontalan”, egy Amanda nevű hajléktalan hölgy társa lett, de jámbor jószág lévén bárkivel békésen, nyugodtan viselkedett.

Széchenyi lakótelep Morzsija
Életveszélyes állapotba került a Széchenyi lakótelep Morzsijaként sokak szívét meghódító kedves kis négylábú 
Fotó: Nagy Balázs

„Mindenki kedvence” a Széchenyi lakótelep Morzsija

Krisztina elárulta, nagyon sokan gondozzák, szeretik Morzsit. Élelmet, friss vizet mindig kap a környékbeliektől, ők maguk is heti egyszer ellenőrizték, hogyan megy a sora.

– Két éve, heti egyszer mindig meglátogatjuk. Hétfőn is így tettünk. Először Amandával szoktunk beszélgetni, hogy mit tapasztalt a kutyával kapcsolatban. Változott-e valami, a kedve, étvágya? Jelezte is, hogy az eb pár napja már nem eszik – mesélte az állatotthon vezetője. 

– Sajnos a gennyes méhgyulladás jeleit tapasztaltuk nála, persze abban a pillanatban ez csak gyanú volt a részünkről. Ráadásul igen előre haladott volt az állapota, ami sokat rontott az esélyein. Tegnap sikerült felvinnünk Budapestre, a Gizmók Állatorvosi Rendelőbe. Hozzá kell tennem, hogy az ő esetében ez korántsem volt olyan egyszerű művelet. Nincs pórázhoz szokva, mindig is szabadon élt. Jámbor és barátságos, de ezért a procedúráért kicsit sem rajon. Több órába telt, mire sikerült elvinnünk, éppen időben cselekednünk. Az orvos megerősítette a gyanúnkat, és azt mondta, ha csak fél órával később érünk oda vele, biztosan nem éli túl – részletezte a súlyos helyzetet Krisztina.

Jelenleg a többi négylábútól elszeparálva lábadozik

Morzsi még nincs túl a kritikus negyvennyolc órán, de látogatásunkkor csóválva fogadta gondozóit kényelmes „rezidenciáján.”

– Kapott egy nagy tölcsért, hogy ne piszkálja a sebét. Éjjel tudott pihenni, javarészt természetesen fekszik, de reagál ránk. Egy külön helyiségben van, ez itt most csak az ő területe – mondta Krisztina. Igyekeznek mindent megtenni az eb felépüléséért, ám egyelőre csínján bánnak a bizakodással.

Ez egy nagyon súlyos állapot, ami ivartalanítással megelőzhető lett volna. Nem lehet elégszer hangsúlyozni ennek a beavatkozásnak a fontosságát, ami nem kizárólag a nem kívánt szaporulat megelőzését célozza. A kutya egészségét és élethosszát jelentősen befolyásolja

 – hangsúlyozta az állatotthon vezetője. Kiemelte, sajnos Morzsi szívférges is, így miután reményeik szerint sikeresen felépül az operációból, megkezdik ennek a helyzetnek a kezelését.

– Hónapokba, de lehet, hogy évekbe telhet, mire rendbe hozzuk. De bízunk benne, hogy lesz lehetőségünk rá és addig biztosan itt marad, a gondozásunkban – sorolta Keskenyné Dobos Krisztina.

NB Morzsi kutya (9 of 11)
A Széchenyi lakótelep Morzsija a Szolnok Városi Állatotthon Alapítványnál lábadozik
Fotó: Nagy Balázs

Mindenkinek rendkívül hálásak a gondoskodásért

A szolnoki állatotthon vezetője nagyon hálás azért, hogy ennyien szeretik Morzsit, követik sorsának alakulását.

– Tényleg szeretném kiemelni, hogy ott, a Széchenyi lakótelepen  szinte egy emberként gondoskodik róla a közösség.

 Példaértékű, ahogyan a kutyát és Amandát is segítették

 – tette hozzá a Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány vezetője. – Tudom, hogyan most is sokan aggódnak érte, megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy Morzsi felépüljön! Azonban, ha azt látjuk, hogy itt nem úgy gyógyul, nem komfortos itt neki, visszahelyezzük a megszokott közegébe...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában