Tájékoztatás

2024.07.18. 18:00

Átalakítás miatt lezárták a Tisza-tavi gátsorompót

A megnövekedett átmenő célú forgalom megakadályozása, illetve az esetlegesen előforduló balesetek megelőzése a cél. Ennek érdekében egy automata süllyedő oszlopot üzemelnek be a Tisza-tavi árvízvédelmi töltésen, a Nagykunsági-főcsatorna torkolati műtárgyánál.

Szoljon.hu

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei szakaszmérnöksége a Tisza folyó bal parti árvízvédelmi töltés 144+665 töltéskilométer szelvényében, a Nagykunsági-főcsatorna torkolati műtárgyánál található kerékpárosok számára átjárható sorompó helyén augusztus 31-től egy automata süllyedő oszlop üzemeltetését tervezi.

sorompó
Sorompó védi a közlekedőket
Fotó: Csapó Balázs / Forrás: Illusztráció


Az igazgatóság tájékoztatása szerint az oszlop rendszámfelismerő automata rendszer alapján működik majd, az áthaladáshoz szükséges jogosultság engedélyezése kizárólagos igazgatói hatáskör lesz. A vízügyi szolgálati feladatokat, valamint a hatósági feladatokat ellátó társszervezetek üzemeltetésében lévő gépjárművek részére lesz biztosított a későbbiek folyamán az áthaladás - ahogy eddig is.

Az automata süllyedő oszlop beüzemeléséig zárva lesz a sorompó

– A megnövekedett átmenő célú forgalom megakadályozása, illetve az esetlegesen előforduló balesetek megelőzése érdekében a Nagykunsági-főcsatorna torkolati műtárgyánál található, kerékpárosok számára átjárható sorompót igazgatóságunk a süllyedő oszlop beüzemelésének időpontjáig lezárta. Az engedélyesek részére korábban biztosított gátkapu kulcsok használatával sem lehet a lezárt sorompót kinyitni, azt az igazgatóság dolgozói sem használhatják. A kerékpárosok számára azonban az átjárhatóság továbbra is biztosított – olvasható a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság korábbi közleményében.

Ha zárva, akkor mit sem ér a hozzájárulás

– Felhívjuk a figyelmet, hogy a gátközlekedési szabályzat értelmében az igazgatóság jogosult arra, hogy év közben, külön bejelentés nélkül a töltések védképességének megőrzése, karbantartási munka, vagy egyéb indokkal, a töltésen történő közlekedést korlátozza, megtiltsa. A szabályzat vonatkozó pontja kimondja, hogy a gátsorompóval, tiltótáblával, vagy egyéb módon lezárt védtöltésre, a hozzájárulás kiadásának dátumától, érvényességi idejétől függetlenül a hozzájárulás területi hatálya érvényét veszíti – hangsúlyozzák az illetékesek.

Hozzátették: a kerékpáros sorompók 2017 óta szolgálják a nyári időszakban a kerékpárosok biztonságát, jelen intézkedés célja a zárás hatékonyságának javítása. A horgászhelyek továbbra is megközelíthetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában