Furcsa fogás

2024.07.28. 06:55

Komoly veszélyt jelenthet: hogyan kerülhetett egy pirája az Alcsi Holt-Tiszába?

Egy nem mindennapi halat fogtak ki az Alcsi Holt-Tiszából. De vajon hogyan került a Szolnok közeli vízbe egy pirája, mely az őshonos halakra nézve roppant veszélyes betegségeket terjeszthet?

Rimóczi Ágnes

Gyümölcsevő piráját fogtak az Alcsi Holt-Tiszából még július elején. A hétköznapinak nem mondható fogásról a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság számolt be a minap. Hogyan kerülhetett oda a pirája?

pirája Alcsi Holt-Tisza
Ez a gyümölcsevő pirája került elő Szolnoknál a Holt-Tiszából
Fotó: Csonó Tibor

– A gyümölcsevő piráját elsőként Magyarországon 1991-ben, a paksi atomerőmű csatornájában észlelték. 2016 júliusában az Abaújkert és Gibárt összekötő műút mellett elhelyezkedő bányatóból egy újabb egyed került elő. Idén július 5-én pedig Csonó Tibor közzétett egy fényképet, melyen a Szolnok térségében található Alcsi Holt-Tisza vizéből kifogott egyedet tartja a kezében – számolt be az igazgatóság.

Nem került vissza a Holt-Tiszába

Mint kiderült, a társaság kollégája, Sólyom Norbert biológus vette fel a kapcsolatot a fotót készítő horgásszal.

– Telefonos egyeztetést követően a fogást megerősítette, ám kiderült, hogy az egyedet sajnálatos módon nem tették el. Elmondása szerint nem került vissza a Holt-Tiszába. A kép alapján csupán a legfőbb külső határozó bélyegek alapján lehet azonosítani a halfajt – olvasható a szakember beszámolójában.

Mint írta: az oldalvonal mentén 104 pikkely számolható, az oldal fölött 34, míg alatta 27. Az első hátúszón megszámolható úszósugarak száma 14, a farok alattin 25, a mellúszón pedig szintén tizennégy. A külső morfológiai bélyegek alapján a halfajt pirapitingának (Piaractus brachipomus) azonosította.

A pirája trópusi betegséget terjeszthet

– A halfaj hazai vizekben történő megtelepedésére, a szakirodalmi adatok alapján nem kell számítani, ugyanis a pirapitinga 13 Celsius-fokos vízhőmérséklet alatt elpusztul. Sokkal nagyobb kockázatot jelent egy esetleg a hazai vizekben eddig ismeretlen, trópusi halbetegség elterjesztése, amely az adott víztér őshonos halállományára komoly veszélyt jelenthet – hangsúlyozta.

A bejegyzésben a Kötivízig és szakemberei felhívják azon akvaristák figyelmét, hogy amennyiben díszhalaikat megunták, vagy anyagai okok miatt nem tudják eltartani, ne a természetes vizeinkbe engedjék szabadon, hanem próbálják meg értékesíteni, esetleg eladományozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában