2024.07.08. 19:55
Ahol nincs menekvés a kánikula elől: klíma nélkül, 200 fokos kemencék mellett dolgoznak a pékek
Akadnak olyan szakmák, melyeknél a dolgozók eleve meleg környezetben végzik a munkájukat. Az egyik ilyen kenyérkereseti lehetőség a pékeké, akik a nyári hőségben, de a hidegebb évszakokban is a forró kemencék és sütőipari gépek mellett látják el napi feladatukat.
Hőségriasztás ide, óvintézkedések oda, a pékek is fokozott veszélyben dolgoznak, mégsem hűthetik vissza munkakörnyezetüket. A Szolnokon élő Vona Zoltán nagykörűi pékmester érdeklődésünkre elmondta, hogy a pékségben ugyan télen és nyáron egyaránt meleg van, de a hőség ezeken a napokon itt is jobban érződik, miután a sütőben 200 fok fölött sülnek a pékáruk. Ez azt jelenti, hogy 40 fok körüli hőmérsékletben dolgoznak folyamatosan.
– Nem állhatunk le, és a kemencéket sem állíthatjuk le – hangsúlyozta. – A munkánkhoz elengedhetetlen a nagy meleg, viszont a pékáruk minősége miatt nem üzemeltethetünk klímát, valamint a szellőztetés sem lehetséges. Nálunk csak közepes teljesítményű ventilátorok vannak beüzemelve. Kollégáimmal nagyon sok folyadékot, leginkább hűtött vizet vagy szódavizet iszunk, a tarkónkon rendszerint hideg vizes kendő van, és naponta több alkalommal itatjuk át vízzel az arcunkat és a végtagjainkat – tette hozzá a pékmester.