Holokauszt

2024.07.15. 13:00

Megemlékeztek a karcagi mártírokról – galériával

A Karcagi Izraelita Hitközség elöljárósága nevében a Karcagi Zsinagógában vasárnap tartott mártír megemlékezésen Csillag Barnabás elnök köszöntötte a társegyházak képviselőit, a megjelent holokauszt túlélőt és az emlékezőket.

Daróczi Erzsébet

A hétvégi megemlékezés gyertyagyújtással vette kezdetét. Feig János, a még egyetlen karcagi élő túlélő, Szepesi Tibor polgármester, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Hubai Imre vármegyei közgyűlési elnök, Fináli Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöki főtanácsadója  és Deutsch László főrabbi gyújtottak mécsest elsőként. Ezt követően Csillag Barnabás szólt az emlékezőkhöz.

megemlékezés, gyásszertartás
Mártír megemlékezés volt Karcagon ezen a hétvégén
Fotó: Daróczi Erzsébet

Sötét korszakról szólt a megemlékezés

– Mártírjaink előtt tisztelegve tartjuk ma ezt a gyászszertartást. Emlékezzünk, emlékeztessünk és figyelmeztessünk. Emlékezzünk, hiszen rövid időn belül már nem lesz, aki túlélő tanúként mondja el mindezt, ami történt. Emlékeztessünk, mert vannak, akik elfelejtették a sors borzalmait és sajnos vannak, akik nem is tudják mi történt az emberiség legsötétebb korszakában, 1933-1945 között Európában.

– 1944. június 18-án Karcagot is elérte a sötétség és a pusztítás, a gettó lakosságát átvitték a szolnoki cukorgyárba, s nem sokkal később bevagonírozták. Emlékezni gyűltünk ma itt össze, emlékezni és emlékeztetni a feledhetetlenekre. A holokauszt során 778 karcagi zsidóból 446 karcagi testvérünket gyilkoltak meg – hangzott el.

Az elnöki gondolatok után Fináli Péter, Mazsihisz elnöki főtanácsadója, Szepesi Tibor polgármester, F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő emlékező gondolatai hangzottak el.

A gyászszertartási liturgiát Szilágyi Gábor kántor és Deutsch László főrabbi tartotta, majd a jelenlévők a zsinagóga előcsarnokában a Kádis elmondása után gyertyát gyújtottak a karcagi áldozatok emlékére. A zsinagóga udvarán pedig Szilágyi Gábor kántor, Deutsch László főrabbi és Csillag Barnabás elnök felavatták a holokausztban elpusztított mártírok emlékére állíttatott emlékművet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában