Írott és íratlan szabályok

2024.07.24. 19:55

Ljasuk Dimitry filmre vitte a Tisza-tó házirendjét, mindenkinek látnia kell – videóval!

Ljasuk Dimitry filmre vitte a Tisza-tó házirendjét. Az „ember alkotta paradicsom” ugyanis a megnövekedett turizmus miatt elért határterheléséhez, és csak akkor menthető meg károkozás nélkül, ha betartjuk házirendjét. A Tisza-tó írott és íratlan szabályok című film ezeken a szabályok vezeti végig a nézőt az alkotóra jellemző képi világgal. Ljasuk Dimitry műve udvarias kérés, de nyugodtan vegyük felszólításnak.

Rózsa Róbert

„Úgy lépjünk be ide, mint egy szentélybe” – fogalmazott a Tisza-tó írott és íratlan szabályai című filmben megszólaló egyik természetvédelmi őr. Bár konkrétan a tónak a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó részéről beszélt Ljasuk Dimitry legújabb, a Youtube-on ingyenesen elérhető filmjében, kijelentése találó, és a Tisza-tó egészére érvényes. Legalábbis annak kellene lennie. De mégsem az. Az elmúlt években nagyon megnőtt a turizmus a tavon, „dugó van” a szentélyben, amelyre közel sem vigyáz úgy mindenki, ahogyan elvárható lenne.

Ljasuk Dimitry, Tisza-tó, házirend, Tisza-tó írott és íratlan szabályok, film, szabály
Az ember alkotta paradicsom csak akkor marad meg, ha betartjuk alapvető szabályait. Erről szól Ljasuk Dimitry legújabb Tisza-tavi filmje
Fotó: Ljasuk Dimitry

Ljasuk Dimitry készített már több, nagy sikert aratott filmet a Tisza-tóról, de a mostani más. Az eddigiek közt volt nagyjátékfilm, dokumentum- és természetfilm, ezúttal pedig a sorból eddig hiányzó, oktató jellegű alkotással jelentkezett – a nézők örömére az eddigi műveiből már ismert látvánnyal és stíluselemekkel.

Mint a filmben elhangzik, a Tisza-tó kiemelt turisztikai hellyé vált. Ez pedig magával hozta a tömeget, a megnövekedett vízi forgalmat, szemetelést, érdeksérelmeket, konfliktusokat. Utóbbiak persze megelőzhetőek, ha betartunk pár, távolról sem betarthatatlan szabályt. A bökkenő csupán az, hogy ezeket a szabályokat kevesen ismerik. A film ebben próbál rendet tenni.

Mit szabad és mit nem a Tisza-tavon?

A film számos konkrét témakört feldolgoz, úgymint:

  • az emberi tömeg hatása az élővilágra;
  • a Tisza-tavi vízi közlekedés szabályai és etikettje;
  • a bejárható területek és azok korlátozásai;
  • a Tisza-tó múltjának áttekintése, medencék bemutatása;
  • hogy melyek a természetvédelmi őrök feladatai és tanácsai;
  • a túravezetők a Tisza-tavon;
  • fürdőzési szabályok;
  • bringázási szabályok tanácsok bicikliseknek és autósoknak;
  • a horgászat és a halőrök feladatai;
  • sátrazási szabályok a Tisza-tavon;
  • valamint a hulladékproblémák a tó környékén.

Pozitív a film fogadtatása

–  Ezt a filmet már rég meg kellett volna csinálni – mondta el érdeklődésünkre az alkotó, Ljasuk Dimitry. A filmes, környezetvédelmi aktivista tapasztalatai szerint ugyanis mára nagyon sokan vannak a Tisza-tó vízén és partján egyaránt, és közülük sokan fittyet hánynak a szabályokra, és balesetveszélyes helyzeteket teremtenek. – Nem akartam még egy szezont várni a filmmel, mert minden nap számít. Remélem, sikerül változást elérni a fejekben. Ha csak száz ember megváltozik, akkor már megérte – mondta.

A Tisza-tó írott és íratlan szabályai öt hónap alatt készült el, múlt hétvégén vált elérhetővé az interneten, és már több mint 80 ezren nézték meg.

– A film nem paragrafusok felsorolása. Megkértem a vízi rendészeret és a vízi mentőket, hogy nyújtsanak szakmai támogatást a forgatáshoz, majd megpróbáltam minél egyszerűbben, minél közérthetőbben elmondani az írott és íratlan szabályokat, kis blokkokban, végigvezetve a nézőt – magyarázta a szerző. Ljasuk Dimitry elmondta, sokan írták már neki, hogy hiánypótló mű készült, ő maga pedig örül annak, hogy a visszajelzések szerint sikerült érdekessé tennie egy 78 perces oktatófilmet.

Ljasuk Dimitry utolsó Tisza-tavi filmjét készítette?

– Nem vagyok biztos benne, hogy csinálok több filmet a Tisza-tóról. Azt hiszem, kimerítettem minden szempontból. De azzal a mondanivalóval szerettem volna itt hagyni a témát, hogy legyen jövője a tónak, ne tegye tönkre a tömeg, mely nincs tisztában a szabályokkal – mondta el a Tisza-tó zöld nagykövetének is megválasztott filmes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában