Döntés

2024.07.26. 19:50

Egy község, ahol nem tudták megmenteni a postájukat: ezért kell bezárni a fiókot

A Magyar Posta Zrt. sorra bezárja az ezerötszáz fő alatti településeken működő fiókjait, bár egy partnerprogram keretében az önkormányzatoknak, helyi vállalkozásoknak lehetőségük van átvenni a működtetésüket. A kőröstetétleni posta ügye sokáig húzódott, majd döntés született...

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– Sajnos minket is elért... Bár a partnerprogrammal kapcsolatban kaptunk egy részletes szerződéstervezetet, és hónapokig vizsgáltuk a lehetőségeket. Végül az a döntés született, hogy nem tudjuk átvenni a kőröstetétleni posta üzemeltetését – kezdte Pásztor Roland, a település polgármestere. Hozzátette, a Ceglédi Közös Önkormányzat ottani apparátusa szintén áttanulmányozta az iratokat.

kőröstetétleni posta,bezárás
Bezár a kőröstetétleni posta. Augusztus elsejétől mobil postai szolgáltatásokra számíthatnak a helyiek
Fotó: Nagy Balázs

– Az ő szakmai véleményük is megerősítette, hogy nem tudjuk vállalni az átvételt  – mondta.

Veszteséges volt a kőröstetétleni posta

Pásztor Roland elárulta, a jelenlegi állapot szerint, évi húszmillió forint veszteséget termel a helyi posta.

– Ez komoly összeg. Talán egy magánvállalkozó átvállalhatná a működtetést, de egyelőre nincs érdeklődő. Mi pedig nem vállalhattunk ekkora kockázatot. A település lakosságát megosztja a döntés, amit teljesen megértek. Ám azt gondolom, ez a helyzet messze túlmutat rajtunk – fogalmazott a polgármester.

– Azt is hozzá kell tenni, hogy a számokkal borzasztó nehéz vitatkozni. 

A postai szolgáltatásokból, mint csekkfeladás, ajánlott levél, csomagküldemény nálunk már nagyon kevés van.

 Ebből a szempontból megértem a posta álláspontját is – vélekedett Pásztor Roland.

A változások korában élünk

Pásztor Roland szerint a posta klasszikus értelemben vett funkciója változóban van. Ez egy folyamat, amely már jó ideje tart, a koronavírus járvány időszaka pedig csak még inkább előremozdította a változásokat.
– Akkoriban olyan személyek is átálltak az online ügyintézés és alkalmazások világára, akik korábban nem használták ezeket a platformokat. A kényszer helyzet után pedig maradtak az „új szokásoknál”, hiszen ezek kényelmesek és gyorsak – magyarázta a településvezető.

Mobil postai szolgáltatásokra lehet számítani

Pásztor Roland elmondta, a Magyar Posta Zrt. tájékoztatása szerint augusztus elsejétől mobil postaszolgáltatással állnak a lakosság rendelkezésére.

– A feladatellátást ebben a formában oldják meg. 

A postai szolgáltatások minden nap reggel nyolc óra harminc perc és kilenc óra között állnak rendelkezésre a Kocsér út 1. szám alatt 

– tájékoztatott Pásztor Roland. Kiemelte, az értesített levélküldeményeket, utalványokat az említett időintervallumban vehetik át a helyiek.

– A megszokott üzemeltetés részleteinek, feltételeinek kidolgozása folyamatban van, erről is hírt adunk, amint lehet. Természetesen a levelek és csomagok kézbesítésének módja nem változik – mondta.

Továbbra is segítik az időseket

Pásztor Roland kiemelte, az idős, egyedül élő lakosoknak eddig is segítséget nyújtottak ügyeik intézésében. 

– Akár csekkbefizetésről, levélfeladásról legyen szó, vagy bevásárlásról, esetleg gyógyszerkiváltásról, ugyanúgy járunk el, mint eddig. Az új helyzet nem érinti ezt a jól kialakult rendszert, hiszen változatlanul segítünk – mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában