Gasztronómia

2024.07.27. 18:30

Sercegett a halkolbász, sültek-főttek a különleges halételek a nagykörűi fesztiválon – videóval és galériával

A halételek népszerűsítése volt a célja a szombaton, Nagykörűben megrendezett 15. Halkolbász és Halétel-különlegesség Fesztiválnak. A rendezvényen a halkolbász mellett számos, halból készült különlegességet is készítettek a versenyzők.

Molnár-Révész Erika

Grillen sült a halkolbász, bográcsokban rotyogtak a halászlevek, kis sütőkben sültek a rakott halas ételek Nagykörű főterén szombaton, a 15. alkalommal megrendezett Halkolbász és Halétel-különlegesség Fesztiválon. De készült halfasírt, és harcsaravioli is, utóbbival a Szarvasról érkező Dudás Mihály és Dudásné Vörös Ildikó nevezett a versenyre. 

halkolbász
A halételek népszerűsítése volt a Nagykörűben megrendezett 15. Halkolbász és Halétel-különlegesség Fesztivál célja. A halkolbász és halászlé mellett különlegesebbnél-különlegesebb halételek is készültek a rendezvényen
Fotó: Kiss János

A halkolbász mellet számos különleges halétel készült

– Harcsaravioli készül, fokhagymás zellerkrémmel, emellett pontyhalászlé. A ravioli úgy készül, hogy a nejem begyúrta a tésztát, én megcsinálom a harcsapaprikást, tejföllel besűrítem, ezt betöltjük a tésztába, megfőzzük, majd fokhagymás zellerkrémmel nyakonöntjük, esetleg a harcsapaprikás levével is – osztotta meg a készítés menetét Mihály, aki feleségével profinak számít, hiszen külföldön már kétszer is képviselték Magyarországot nemzetközi halételkészítő veresenyeken. 

A hozzáértésre szükség is volt a versenyen, hiszen a hal elkészítése igen kényes folyamat, és a fűszerezéssel is csínján kell bánni – osztották meg a titkot a zsűri tagjai. 

A só fontos, más fűszerből kevés is elég a halra

– A hal húsának magas víztartalma miatt az elkészítés módja, és az ízesítése is nagyon fontos. A só elengedhetetlen. Ha a halhúst méretétől függően másfél-két óra hosszáig nem pácoljuk, érleljük sóban, a halételnek semmilyen íze nem lesz. A közvélemény nagyjából a halászlevet, a rántott, vagy sült halat ismeri. Pedig a halból rengeteg változatos ételt lehet készíteni, egyrészt számos halászlé fajta létezik, a harcsapaprikás pedig az egyik legnépszerűbb étel, de akár töltve, akár raguként is el lehet készíteni, vagy rakottasnak, esetleg a húsgombóchoz hasonlóan is – sorolta Pálszabó Mihály aranykoszorús mesterszakács, a Francia Gasztronómiai Lovagrend tagja.

Mint elmondta, a halhoz leginkább a citromfű és a kapor illik. Ám figyelni kell a túlfűszerezésre is, mert az könnyen elnyomhatja a hal eredeti ízét.

– Egy jó halat nem kell túlfűszerezni, mert egy jó minőségű halnak finom íze van. A halfajták között is van különbség az ízesítés terén, a csukához például, ami egy ragadozó hal, illik a fokhagyma is – vette át a szót a zsűri másik tagja, Schvets Zsolt, a Magyar Konyhafőnökök Egyesülete Séfklubjának tagja.

És hogy milyen bor illik a halhoz? Az is kiderült a rendezvényen. 

 – Leginkább a száraz fehér borokat kínáljuk a halételek mellé, a kevésbé fűszeres, visszafogottabb borokat – Mercz László, aki egy szekszárdi családi borászatból érkezett a fesztiválra, melynek célja a halételek népszerűsítése, elsősorban a halkolbászon keresztül

Kaput nyit a halételek világába a halkolbász 

– A halkolbászt 15 évvel ezelőtt fedeztük fel újra, kísérletezgettünk vele. A halkolbász célja az, hogy egy belépő ételt jelentsen azok számára, akik nem annyira kedvelik a halat, vagy a szálka, vagy a szaga, vagy íze miatt. Egy ilyen magyar gasztronómiai sarokpontnak számító étel mint a kolbász, más alapanyagból, de hasonló fűszerezéssel elkészítve viszont kellemes lehet mindenki számára, és az illető így elindulhat a halfogyasztás útján – mondta Sipos László, az idén 15 éves Magyar Halkolbász Lovagrend elnöke. Mint elmondta, a halétel készítő versenyre összesen 8 vendégcsapat érkezett, illetve a Magyar Halkolbász Lovagrend baráti köre még nyolcfajta ételt készített el

Alapétel volt egykor a hal Magyarországon

– Nem is gondolnánk, de egykor a magyar konyha fontos része volt a hal. Most mindent a paprikával, disznózsírral készült pörköltek, levesek uralnak, ami egy körülbelül 100 éves gasztronómiai félrecsúszás. A hal évszázadokon keresztül jelentett rendszeres táplálékot, ezt érdemes visszahozni, hiszen egyrészt ez hagyomány. Másrészt, a haléltelek sokkal egészségesebbek, mint a nagymértékű más jellegű hús fogyasztása. Harmadrészt pedig ez nemzetgazdasági kérdés is, hiszen Magyarországon adott a lehetőség az élővízi halászatra, horgászatra, illetve a haltenyésztésre. Vagyis, a hal frissen és könnyen hozzáférhető az ország bármelyik részén. Ezért kellene, hogy az élelmiszerellátásban fontos szerepet töltsön be, de ez csak akkor lesz így, ha lesz elég haltermelő és halfogyasztó – hangsúlyozta az elnök. 

A verseny zárása után zenés gasztro-és éjszakai piacra várták az érdeklődőket a helyszínen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában