Küszvágó csér

2024.07.25. 17:19

Fokozottan védett madár „vert tanyát” Szolnok közelében – galériával

Küszvágó csér. Így hívják ezt a kecses, égi akrobatát, melynek kolóniája sikeresen költ Szolnoknál. Hála a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

– A küszvágó csér a sirályokkal rokonságban álló madár – kezdte Monoki Ákos,  a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Jász-Nagykun Szolnok Vármegyei tájegységvezetője. A karcsú, fecske módjára repülő tollas könnyedén mozog a levegőben. 

fokozottan védett madár
A fokozottan védett küszvágó csérek mesterséges szigeten nevelt fiókáit gyűrűzik a szakemberek
Fotó: Beküldött fotó

– A nevét onnan kapta, hogy a víz felszínéről ejti zsákmányul az apró termetű halakat,  a szélhajtó küszöket – magyarázta a szakember. A pompás madár lábai igen rövidek, hiszen csak pihenni és tojást rakni száll le, jellemzően két, három tojást rak. Ez a faj hazánkban fokozottan védett.

Előre gondolkodtak

– Kora tavasszal már megfogalmazódott bennünk, hogy valahogyan megsegítsük a madarak költését. Így egy közös egyeztetés során megszületett az úszósziget ötlete – mondta Monoki Ákos. Hozzátette: a tavalyi évben volt először küszvágó csér fészkelés, egy mesterségesen kialakított élőhely megmaradt zátonyán, amelyet akkor vettek birtokba a madarak, amikor visszahúzódott a víz.

– A téli vízállás magas és hosszan tartó volt, úgy láttuk a szóban forgó terület sokára bukkan elő ismét, ezért is szerettünk volna időben cselekedni – magyarázta a szakember. A Kötivízig engedélyezése után elkészült, majd tavasszal a helyére került a mesterséges költőhely, méghozzá a Tisza hullámterében, Szolnok közelében.

Közel félmillió forintból készült el az úszó sziget

– Áprilisban kihelyeztük a szigetet, melynek magam végeztem a műszaki tervezését. A lányommal, Hajdú Lorával ketten építettük meg. Az úszó létesítmény négyszáznyolcvanöt ezer forintból készült el. Ennek fele lakossági adományokból, a másik fele egyesületünk költségvetéséből származik – ezeket már Hajdú Tamás, a Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület elnöke részletezte. 

Kiemelte, ezúton is nagyon hálásak azoknak a civileknek, akik pénzadományaikkal hozzájárultak a projekt sikeréhez.

fokozottan védett madár
A fokozottan védett madár mesterséges költőhelyét Hajdú Tamás és lánya, Lora együtt építették meg
Fotó: Hajdú Tamás

Hét négyzetméternyi „siker” a vízen

Hajdú Tamás elmondta, a küszvágó csér élettere veszélyesen csökken. A fokozottan védett madár csak olyan területen hajlandó költeni, hol leginkább apróhalból álló tápláléka bőségesen rendelkezésre áll. Ám ezeken a részeken ritkán találnak fészkelésre alkalmas, természetes kopár szigeteket.

– Ezért vonzó számukra a „szigetünk”, a mi legnagyobb örömünkre. Bár mesterséges építményről van szó, mégis egy stabil, állandó költőhelyet jelent a madarak számára – magyarázta. A szakember elárulta, a több, mint hét négyzetméteres platformon tizennyolc pár kezdett költésbe és nevelt, valamint reptetett sikerrel fiókákat. 

– Huszonnyolc fióka kapott egyedi azonosítóval ellátott jelölő gyűrűt – mondta. Ennek tudományos szempontból is komoly jelentősége van, a következő években a gyűrűk segítségével tudják majd ellenőrizni és megfigyelni a visszatérő egyedek szokásait.

Van még tervük a jövőre nézve

Hajdú Tamás elárulta, jövőre további elemekkel szeretnék bővíteni a szigetet. Emellett korszerűbb kamerarendszert is felszerelnének, hogy ennek segítségével beazonosíthassák a gyűrűzött példányokat. Bíznak abban, hogy akár civil támogatással vagy elegendő adó egy százalékból befolyt összeggel sikerül megvalósítani ezeket a célokat.

– Teljesebb képet kapnánk a madarak területhűségéről, túlélési százalékáról, valamint egyéb hasznos tudnivalókról – sorolta. A szakember kiemelte, az idei év tapasztalatai alapján néhány módosítást is végeznének. Egyebek mellett fészkelőtálcák kihelyezése, a beülőfák bekamerázása és az élő közvetítés lehetősége is szerepel az elképzeléseik között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában