Összefogtak az állatbarátok

2024.07.29. 12:55

Súlyos áramütést szenvedett egy fehér gólya, egy hölgy a szárnyai alá vette őt

Áramütés ért egy gólya fiókát a minap Tószegen. A kölyök fehér gólya néhány madárbarát összefogásának köszönhetően végül megmenekült, de nagy az esély, hogy a sérülése maradandó. Így elképzelhető, hogy örökre magyar gólya marad, nem tud majd elrepülni Afrikába nyár végén.

Rimóczi Ágnes

Eltel némi idő, de végül szakemberek kezébe került az a fiatal fehér gólya, mely még pénteken sérült meg Tószegen. A tehetetlen madár a Gerje-Perje csatorna szélén bóklászott, miután feltehetően áramütés érte. Szombaton került fel egy kép a Tószeg, ahol élünk elnevezésű Facebook csoportba, ahol Tónai János kért segítséget a gólya részére. Mint kiderült, ő már több helyre telefonált segítségkérő szándékkal, mielőtt a közösséghez fordult, ám sajnos nem járt sikerrel.

fehér gólya mentés Tószegen
A sérült fehér gólya fióka több mint egy napig várt segítségre a vízparton
Fotó: Beküldött fotó

Befogták és kórházba vitték a madarat

– Én is a tószegi közösségi csoportban értesültem a dologról. A bejegyzéshez többen is hozzászóltak, mindenki egyetértett, hogy minél előbb megfelelő ellátásban kellene részesíteni a csőrén és szárnyán is sérült madarat. Ezek után hívtam fel a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítványt, a vadmentő központban úgy tájékoztattak, hogy tudják fogadni – mesélte Galambos Ingrid, aki végül, ideillően szólva: szárnyai alá vette a gólya sorsát.

– Kiírtam az említett csoportban, hogy tud-e valaki segíteni az elszállításban, a központnak ugyanis akkor nem volt éppen járműve erre.

Egy darabig vártam, de nem jelzett senki, ezért arra gondoltam, hogy nekiindulok én, elviszem Szentesre a madarat

– számolt be a fiatal hölgy, aki nagy állatbarát lévén még a szombati családi programot is feláldozta a segítségnyújtás érdekében.

– A befogáshoz kaptunk elméleti támogatást, fizikai segítségként pedig ott volt Tónai János, aki először felfedezte a gólyát, valamint még egy helyi hölgy, Csutár Andrea és az édesanyám, Galambosné Kormos Ildikó. Nem volt nehéz megfogni, eléggé megviselt volt már szegény madár, egy zsákba tettük, a feje természetesen a zsákon kívül volt, aztán egy dobozba helyezve, édesanyám kíséretével elindultam vele Szentesre – mesélte Ingrid, hozzátéve: a gólya nyugodtan viselte az utat, ott aztán vizsgálatok vártak rá.

fehér gólya Tószeg
Útra készen a fehér gólya. Galambos Ingrid szállította el a sérült madarat Szentesre
Fotó: Beküldött fotó

Komolyabb a fehér gólya sérülése, mint gondolták

Ahogy elmondta, első ránézésre jó kondiban találták a madarat, ez igaz is olt, ám később bebizonyosodott, hogy az eltelt idő miatt a sérülése elég komoly.

– A vérző sérülést, amin talán időben még lehetett volna segíteni, sajnos már a legyek is beköpték. Másfél nap, ennyit várt a fokozottan védett egyed, hogy ellátásban részesüljön. Ez pedig azt jelenti, hogy nagy az esély, hogy a gólya tartósan sérült madár lesz – olvasható a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány által közzétett bejegyzésben, melyben a vadmentő központ illetékesei természetesen köszönetet mondtak Galambos Ingridnek, hogy nem hagyta annyiban, és nem hagyta sorsára a fokozottan védett sérült fehér gólyát, vállalta a beszállítását.

Az alapítvány a posztban tisztelettel kér mindenkit, hogy aki sérült madarat, állatot lát, az vegye fel a központ munkatársaival a kapcsolatot, hogy a sérült egyedek ellátásban részesülhessenek.

A Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány munkájához örömmel fogad minden támogatást, mostantól már a PET-palackok visszaváltásával is lehet őket segíteni.

Kisfiának is átadja a gólyák iránti rajongását

Galambos Ingrid, ahogy magáról mondja, igazi gólya rajongó. Évek óta, rendszeresen figyeli webkamerákon keresztül a fehér gólyákat.

– 2020-ban fedeztem fel az első ilyen kamerát az interneten. Azóta egyre több gólyacsalád életét figyelem, nagyon sokat olvasok róluk, tanulmányozom a költöző madaraink szokásait, életét – mesélte Ingrid.

Manapság pedig már tovább is adja a természet- és állatvilág szeretetét a kisfiának.

– Másfél éves a kisfiam. Mi egyébként Rákóczifalván élünk, édesanyámék laknak Tószegen, de itt is, ott is figyeljük a piros csőrű, hosszú lábú csodás madarakat. Ha sétálni indulunk, a kisfiam már kéri, hogy mindenképpen a madárfészek irányába menjünk – tette hozzá mosolyogva a fiatal édesanya.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában