Centenárium

2024.07.30. 20:30

Emlékkonferenciát rendeznek a száz éve született Kiss József tanár tiszteletére

Száz évvel ezelőtt, 1924. szeptember 10-én született Kiss József általános iskolai tanár, Jászfényszaru köztiszteletben álló helytörténeti kutatója. A centenáriumra a Fényszaruiak Baráti Egyesülete is készül. Az általuk szervezett tudományos emlékkonferencia fő témája Jászfényszaru története.

Illés Anita

- A Fényszaruiak Baráti Egyesülete (FÉBE) a jászfényszarui önkormányzat támogatásával méltóképpen kívánja megünnepelni a település jeles személye Kiss József tanár, helytörténeti kutató születésének századik évfordulóját – tájékoztatott az egyesület közösségi oldalán Tóth Tibor. A FÉBE elnökének bejegyzéséből megtudtuk, hogy már folyamatban van a tudományos emlékkonferencia szervezése. 

Emlékkonferencia
A Fényszaruiak Baráti Egyesülete 1994-ben emléktáblát avatott Kiss József tiszteletére. A pedagógus születésének századik évfordulójára is készülnek, már folyamatban van az emlékkonferencia szervezése
Fotó: Tóth Tibor FÉBE elnök Facebook oldala

Meghirdették az emlékkonferencia programját

A kiváló pedagógus tiszteletére szervezett emlékkonferencia szeptember 7-én 9 órakor rövid megemlékezéssel, koszorúzással kezdődik a Kiss József Helytörténeti Gyűjteménynél. A program neves kutatók szakmai előadásaival folytatódik a Kisiskola Színháztermében. A tanácskozás témájának középpontjában Jászfényszaru múltja áll. Felkért előadók: dr. Selmeczi László habil nyugalmazott megyei múzeumigazgató, címzetes egyetemi docens, etnográfus és régész; dr. Langó Péter régész, egyetemi docens, tanszékvezető; Gulyás András Zoltán régész-muzeológus, a Jász Múzeum igazgatója; Hortiné dr. Bathó Edit etnográfus, a Jász Múzeum nyugalmazott igazgatója; dr. Kiss Dávid Sándor egyetemi docens, helytörténeti kutató; Mészáros Márta néprajzos muzeológus, múzeumpedagógus, a Kiskun Múzeum igazgatója; dr. Farkas Kristóf Vince történész. A színházterem befogadóképessége korlátozott, így jelentkezési sorrendben 80 fő vehet részt a rendezvényen, mely ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A szervezők augusztus 21-ig várják az érdeklődők jelentkezését a férőhely erejéig. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában